Kamenec

Csehország és Ausztria határán terül el egy kisebb hegység, melynek neve csehül Novohradské hory, míg németül Gratzener Berglands. A hegység Csehországban fekvő részének legmagasabb hegycsúcsa a Kamenec. 1072 méter magas. A hegy csúcsát egy látványos gránitból létrejött sziklaformáció képzi. A hegycsúcs mindössze 390 méterre emelkedik a cseh-osztrák határtól. És természetesen van német neve is: Steinberg.

Motiváció

Kirándulni szerettem volna egy 1000 méternél magasabb hegyen. Ez nem egy különleges állapot, hanem állandó nálam. Épp a feleségemmel "nyaraltunk" (novemberben) Csehországban. Ez egy olyan célpont volt, ami mindkettőnknek pont jó volt.

A túra

Intro: Autóval próbáltunk a túránk indulási pontjaként szolgáló faluba, Pohoří na Šumavěba eljutni. Azért írom, hogy "próbáltunk", mert a felu előtt az autó egyik kereke majdnem leesett. Pár nappal korábban raktam fel a téligumit - rendesen fel kellett volna csavarozni. Most rendesen odacsavaroztam a lötyögő kereket.

Tehát Pohoří na Šumavěból indultunk. A pici, de nagyon takaros faluban megnéztük a félig összedőlt, félig felújított érdekes templomot. A falut délnyugati irányban hagytuk el, jelzett turistaúton. Hamarosan kereszteztük a Pohorsky-patakot. A turistaút fákkal tarkított réteken haladt át. Félútnál elértük a Kamenec lejtőit borító erdőt. Aminek alját áfonya borította. Szeretem az áfonyásokat. A hegycsúcshoz közeledve sziklaalakzatok bukkantak fel. A legnagyobb, igazán látványos szikla pedig maga a hegycsúcs volt. 

Visszafelé ugyanarra mentünk, mint odafelé. Az autó kereke ezután már nem esett le.

 

A túra nettó szintemelkedése: 172 m

A túra időtartama: 2 óra 5 perc

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 260 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 8,7 km