Teufelsschüssel

A Teufelsschüssel a Plöckenstein egy mellékcsúcsa - egy látványos sziklaszirt, ahová a turisták kedvéért még egy fémlépcsőt is építettek. Anélkül igen nehéz lenne a sziklára felmászni. A csúcs neve egyébként valami olyasmit jelent, hogy "az ördög tálja". 

Motiváció

Kis kitérővel útba ejthető ez a hegycsúcs a Plöckensteinra menet, vagy onnét jövet. És ha egy csúcs nevében szerepel az "Ördög" szó, azt nyilván útba is ejtem.

A túra

Oberschawarzenberg falu fölött van egy fizetőparkoló. Onnét indultam. Az eső szemergett. Amíg aszflton haladtam, ez nem volt gond. Aztán az utat elhagytam egy jelzetlen és meredek ösvény kedvéért, ami az osztrák-német határ mentén emelkedett fel az osztrák-német-cseh hármashatárig. Ezen az ösvényen nem volt jó menni. Ugye meredek volt. Az eső szemergett - majd havasesőbe, később hóba váltott. Az ösvénye patakszerűen ömlött le a víz. A vízből kiálló köveken latyakos hó volt. De fel akartam jutni, és fel is jutottam a hármashatárhoz, ahol egy díszes határkövet emeltek. Nagy meglepetésemre ott - a kellemetlen körülmények ellenére - két túrázó nyugdíjas nénivel találkoztam. A hármashatártól a latyakban elevickéltem a Bayerischer Plöckensteinhoz. Majd visszamentem a hármashatárhoz. Visszafelé a havazás már befedte a nyomaimat. A nyugdíjas nénik is eltűntek már, mire visszaértem a hármashatárhoz, nyom nélkül. Később sem láttam őket többet - nem tudom, hová lettek. A hármashatártól az osztrák-cseh határ mentén a Hufberghez gyalogoltam. Továbbra is latyakos ösvényen. A Hufberg sziklájára felmásztam. De csak 1 percre, és már folytattam is az utamat a közeli Plöckensteinra. A hegycsúcsot elérve, pár percet eltöltöttem a szikla tetején. Panoráma nem volt. Hóesés viszont igen.

A Plöckensteinról próbáltam egy rövidebb utat találni lefelé, de ott nem lehetett lemenni. Így végül a jelzett utat választottam lefelé. Kitérővel a Teufelsschüsselre. Na, azért itt már nem időztem egy percet se. Késésben is voltam, a bakancsom is átázott. Mentem vissza az autóhoz a legrövidebb úton.

A túra teljes szintemelkedése: 563 m

A túra teljes időtartama: 3 óra 20 perc

A túra teljes hossza: 12,4 km