Zirbitzkogel

A Zirbitzkogel Austria egyik jelentős hegye Stájerországban. A Seetali Alpok és egyben a Lavanttali Alpok legmagasabb hegycsúcsa: 2396 méter magas. Mindezeken felül tagja az Ultra Prominens Csúcsok listájának, amit 1502 méteres prominencia értékkel vívott ki.

Motiváció

Sok éve terveztem már ide elmenni, mert néhány méter híján 2400 méteres, nincs messze Magyarországtól, és még a prominenciája is kiemelkedő. Arra pedig rájöttem, hogy a Balatontól egy ilyen távolságban fekvő hegyet meg lehet mászni utazással együtt is egy nap alatt, és ezáltal érdekesebbé tenni a balatoni nyaralást.

A túra

Autóval egészen az 1614 méter magasan fekvő Waldheimhütte parkolóáig fel tudtam menni. A parkoló fizetős volt, amit parkolójegy automatával kellett fizetni. Onnét egy eleinte nem túl érdekes, közepesen meredek út vezet a Zirbitzkogel irányába. Egy idő után az út érdekesebbé vált: itt-ott kibukkanó sziklaszirtek, majd egyre több csillogó kő és szikla, a sziklák között pedig rengeteg színes virág. A sziklák csillámpala (gneisz) anyagúak, és abból is egy olyan összetétel, ami napsütésben fantasztikusan ezüstösen/aranyosan csillog. Mivel a Geierkogelre közvetlenül nem vezet ösvény, ezért egy idő után elhagytam a jelzett turistautat, és "toronyiránt megcéloztam a hegytetőt. Ott kicsit pihentem, meg nézelődtem, de tényleg csak kicsit, mert jeges szél fújt, és egészen átfáztam. Hamar tovább is indultam a Zirbitzkogelre. Innét már nem volt messze a csúcs - hamar fel is értem. A szél viszont továbbra is jegesen fújt. Olyannyira, hogy a csúcs helyett először a közelében épített turistaházat vettem előbb célba, ahol egy meleg leves formájában gyorssegélyben részesítettem magam. Ezután már kellemesebb volt a csúcsra is fölmenni. Azért a jeges szél még mindig jelen volt, és ezért legfeljebb fél percet töltöttem a csúcson; aztán már indultam is tovább a következő célhoz: a Fuchskogelre.

 

Nettó szintemelkedés: 576 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1129 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 13,2 km

A túra teljes időtartama: 6 óra