Geierkogel

A Geierkogel Stájerországban, a Seetaler Alpokban van. Egy nem túl jelentős csúcs - tekinthető a Zirbitzkogel mellékcsúcsának is. De legalább elég magas: 2185 méteres. Ha felmegyünk jelzetlen csúcsára, onnét szép látvány nyílik a tőle délre eső kárfülkében lévő Lavantsee nevű tengerszemre.

Motiváció

Minimális kitérővel útba esett a Zirbitzkogel felé menet, és ráadásul 2000 méternél magasabb is. Így hát nem is hagytam ki.

A túra

Autóval egészen az 1614 méter magasan fekvő Waldheimhütte parkolóáig fel tudtam menni. A parkoló fizetős volt, amit parkolójegy automatával kellett fizetni. Onnét egy eleinte nem túl érdekes, közepesen meredek út vezet a Zirbitzkogel irányába. Egy idő után az út érdekesebbé vált: itt-ott kibukkanó sziklaszirtek, majd egyre több csillogó kő és szikla, a sziklák között pedig rengeteg színes virág. A sziklák csillámpala (gneisz) anyagúak, és abból is egy olyan összetétel, ami napsütésben fantasztikusan ezüstösen/aranyosan csillog. Mivel a Geierkogelre közvetlenül nem vezet ösvény, ezért egy idő után elhagytam a jelzett turistautat, és "toronyiránt megcéloztam a hegytetőt. Ott kicsit pihentem, meg nézelődtem, de tényleg csak kicsit, mert jeges szél fújt, és egészen átfáztam. Hamar tovább is indultam a Zirbitzkogelre.

 

Nettó szintemelkedés: 576 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1129 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 13,2 km

A túra teljes időtartama: 6 óra