Gartnerkogel

Ez a hegy Karintiában fekszik, az osztrák-olasz határ közelében. A hegy csúcsa mindössze kettő kilométerre van a határtól. 2195 méter magas. 665 méters prominenciájával Karintia 25. legnagyobb prominenciájú hegycsúcsa. A Karni-Alpok prominencialistáján pedig a 26. helyen áll. Mivel az autóval is könnyen megközelíthető Passo Pramollo mellett emelkedik, ezért népszerű kirándulási célpont.

Motiváció

Ez egy könnyen elérhető hegy a Passo di Pramollótól. Mivel eleve magasról indulhat az ember, így még magasabbra érkezhet. Ráadásul ennek a hegynek elég nagy a prominenciája, pedig ez nem jellemző a hágó melletti hegycsúcsokra. Összességében egy viszonylag jelentős hegy, ami mégis megmászható még úgy is, ha aznap indulunk Pécsről. Márpedig ez volt a helyzet

A túra

Délután négykor értünk fel autóval az olasz-osztrák határral átmetszett hágóra. A kirándulás után még sátrat is kellett állítanunk lenn egy völgyben fekvő kempingben, úgyhogy sietnünk kellett. Siettünk is. Azért amikor a sziklás hegyoldalban megláttunk néhány mormotát, akkor azért megálltunk fényképezni. Mivel az úgt nem volt hosszú, hamar felértünk a hegycsúcsra. Nagyon szép volt a kilátás, mert annak ellenére, hogy elég felhős volt az ég, a levegő páratartalma alavcsony volt. Emiatt minden irányban jó messze el lehetett látni az Alpok számtalan csipkés hegylánca irányába. Lefelé még gyorsabban haladtunk, és így sötétedéskor még fel tudtuk állítanki a sátrat.

 

A túra szintemelkedése: 665 m

A túra hossza: 7,2 km

A túra időtartama: 4 óra