Mittagskogel

Ez a hegy az osztrák-szlovén határon fekszik. Ilyen névvel több hegycsúcs is létezik német hegyterületen. Olyan hegyek szoktak ilyen nevet kapni, melyek északi oldalán egy falu fekszik, és onnét nézve a nap a hegycsúcsnál délben van. A hegy szlovén neve ennél egyedibb: Kepának hívják. Ez a Karavankák harmadik legmagasabb csúcsa.

Motiváció

Szlovénia legnagyobb prominenciájú hegyeinek egyike, és emiatt is egy pár éve már terveztem, hogy elmegyek ide. De igazából már több, mint húsz éve kinéztem, mint potenciális célpontot. Az, hogy pont most mentünk ide, az amiatt volt, hogy nyugati irányból felhős-esős idő érkezett a környékre, és ez volt a legnyugatabbra eső jelentősebb hegy, ahol még éppen nem esett az eső.

A túra

Északi oldalról közelítettük meg a hegyet. Itt egy köves makadámúton elméletileg fel lehet menni autóval 1180 méteres magasságig egy parkolóig. De az út olyan rossz volt, hogy 900 méteres magasságban leparkoltunk, és innét mentünk gyalog. Végülis az időnkbe is és az erőnkbe is belefért. Az túra során semmi különös nem történt. Sok szép virág volt útközben. Sok kiránduló volt a fel- és levezető ösvényen. A kilátás a hegycsúcsról pedig szép volt.

 

A túra nettó szintemelkedése: 1245 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1329 m

A túra hossza: 12,6 km

A túra időtartama: 6 óra