Vučak

A Vučak a Kopaonik-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. És a legmagasabb olyan csúcs a hegységben, aminek a teteje nincsen építményekkel elrondítva. Magát a csúcsot pedig egy jó nagy sziklahalom képezi. Mindenképpen érdemes a felkeresésre, ha valaki ebben a hegységben jár. Ja, úgy egyébként a hegy 1936 méter magas.

Motiváció

A Velika Gobeljára tett túrám önmagában túl rövid lett volna. Ezért kiterjesztettem - többek között - a Vučakkal. Amit nem bántam meg.

A túra

A csúcstól délkeleti irányban, az országút mellett van egy parkoló és egyben kilátópont - egyébként fantasztikus kilátással. Innét indultam. Először az országúton. De országúton nem olyan jó menni, ezért letértem róla, és úgy döntöttem, hogy rövidítek a csúcsra vezető turistaút felé. Ehhez egy kúszóborókával sűrűn benőtt területen kellett átvágnom. Szégyelltem magam, amikor a borókákat tapostam. De akkor már ott voltam. A turistaúton már könnyű volt az út fölfelé. A hegy legmagasabb pontját nem érhettem el, mert egy kerítéssel körülvett objektum volt ott. De ez nem fájt annyira: ez a csúcs azért nem tartozott életem álmai közé. Innét a Vučakra indultam tovább.

Leereszkedtem a Jaram nevű hágóra, onnét pedig a sípálya mentén meredeken kapaszkodtam fel a Vučakra. A csúcsot képező sziklahalomra is felmásztam. Megcsodáltam a kilátást, majd indultam tovább a Mali Karamanra.

A túra nettó szintemelkedése: 146 m

Az aznapi túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 395 m

Az aznapi út teljes hossza: 9,2 km