Vf. Păpușa

Teljes nevén: Vârful Păpuşa. Magyarosítva Papusa-csúcsnak nevezhetnénk. Ez egy 2136 méter magas hegy a Páring-hegységben, annak Havasalföld felé eső részén. Nem egy jelentős csúcs, de látványos - különösen dél felől nézve. És könnyen megközelíthető a Transalpina út révén.

Motiváció

Ezen a napon egy elég kimerítő túrán vettem részt a Setea Mare csúcsára, és jónéhány másik csúcsra. Azt terveztem, hogy utána autóval leereszedek a Havasalföldre, és ott megnézek néhány régi orthodox kolostort. Ám ahogy a Transalpina út aljára leértem, ott kiderült, hogy az alföldre való kijutást lezárták "driftbajnokság miatt". Kb. 10 perccel azelőtt zárták le az utat, hogy odaértem. Eléggé elkeseredtem, mert nagyon meg szerettem volna nézni azokat a kolostorokat. De hát nem volt mit tenni: vissza kellett fordulni a Transalpina úton. Fájdalomdíjként elhatároztam, hogy akkor legalább egy sétát teszek a Papusára. 

A túra

A Transalpina út legalkalmasabb pontjáról indultam, a csúcstól északnyugati irányból, ahonnét egy köves földút vezetett fel a csúcs irányába. Hamar fel is jutottam a csúcsra. Ez a kis kirándulás nem volt egy nagy szám, de mivel aznap végig ködben kirándultam, itt pedig kisütött a nap, komor felhőkkel a háttérben, ezért az egész nagyon szép volt, és végülis jó élmény.

A túra időtartama: 45 perc

A túra szintemelkedése: 130 m

A túra hossza: 2,8 km

Az aznapi túrák teljes hossza: 18,8 km