Szemenik-csúcs

A Szemenik-csúcs a Szemenik-hegység egyik legmagasabb hegycsúcsa. Azt gondolhatnánk, hogy ez a legmagasabb. De csak a második legmagasabb: 1446 méteres magasságával néhány méterrel lemarad a Góznától. A hegyet áfonyás borítja. Tetején csillámpala jellegű sziklaszirtek.

Motiváció

Szemenik-hegység régóta izgatott, mármint, hogy oda el kellene menni egyszer. Ez a hegység az Alföld délkeleti peremén emelkedik, a hajdani Krassó-Szörény vármegyéban. Noha a Szemenik-csúcs nem a Szemenik-hegység legmagasabb pontja, a legmagasabb csúcs mellett ide is el szerettem volna menni.

A túra

Hát ez azért egy elég rövidke túra volt, ha magában nézzük, mert autóval egészen a közeléig el lehet jutni, mintegy 800 méteres távolságig. Van, akinek ez is túl nagy távolság volt: terepjáróval ment fel ezen a szakaszon is a rossz hegyi úton. Én gyalog mentem, áfonyások között, a lógó felhők alatt lévő, magányos hegyre. Merthogy a terepjárós addigra már nem volt ott. A Szemenik-csúcstól a Góznára folytattam az utam. Ezt gyalog se sok megtenni, de időszűkében voltam, és részben autóval tettem meg oda az utat.

 

A túra időtartama: 30 perc

A túra nettó szintemelkedése: 65 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 165 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 6,4 km