Schwarzkogel

A Schwarzkogel a Koralpe északi részének egyik magasabb csúcsa: 1550 méter magas. Stájerországban emelkedik, de a Karintia határa alig több, mint három kilométerre húzódik innét. A csúcsra turistaút nem vezet fel, de a csúcs közelében húzódik egy.

Motiváció

Régóta nézegetem ezt a csúcsot, mint olyat, ami 1500 méternél magasabb, és milyen könnyen elérhető. Merthogy a Hebalmtól tényleg könnyen elérhető. Meg közel is van Magyarországhoz. Ráadásul innét néhány kilométerre egy hihetetlenül olcsó szállást (Fichtenhof) találtam. Erről a szállásról mentem el egy komolyabb túrára az Alacsony-Tauernbe. Aztán másnap, mielőtt indultam volna haza Pécsre, egy kis "örömkirándulásként" még beszúrtam a Schwrazkogelt.

A túra

A Rehbockhüttétől indultam. Először a Freilanderhüttéhez mentem. Onnét megcéloztam a Gfällkogelt egy elvileg jelzett úton, ami egy időre egy mocsáras területen elenyészett. Ezt a területet kis ügyeskedéssel azért le lehetett küzdeni. A schwarzkogelt kerítés övezi. Ezen át kellett másznom. A kerített területen belül, a csúcs közelében zergét is láttam! Visszafelé másik útvonalon, nagyrészt erdészeti utakon jutottam vissza a Rehbockhüttéhez. Kétszer hosszabb utat választottam, mint odafelé, csak hogy véget ne érjen a kirándulás. Olyan szép az ősz az Alpokban, hogy aztán még hazafelé autózás közben is meg kellett állnom egy újabb rövid kirándulás kedvéért. A 671 méter magas Demmerkogelre mentem föl ekkor.

A túra nettó szintemelkedése: 135 m

A túra hossza: 8,3 km

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 369 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 11,3 km