Gfällkogel

A Gfällkogel a Koralpe északi részének egyik magasabb csúcsa: 1527 méter magas. Stájerországban emelkedik, de a Karintia határa alig több, mint három kilométerre fekszik. A csúcsra turistaút nem vezet fel, de a csúcs közelében húzódik egy.

Motiváció

Régóta nézegetem ezt a csúcsót, mint olyat, ami 1500 méternél magasabb, és milyen könnyen elérhető. Merthogy a Hebalmtól tényleg könnyen elérhető. Meg közel is van Magyarországhoz. Ráadásul innét néhány kilométerre egy hihetetlenül olcsó szállást (Fichtenhof) találtam. Október végén rövidek a nappalok. De a Gfällkogelre való könnyed túra még úgy is belefért a napba, hogy aznap reggel Pécsről indultam, és útközben már tettem egy kirándulást a Buchkogelen is.

A túra

A Rehbockhüttétől indultam. Először a Freilanderhüttéhez mentem, ahol kiderült, hogy a turistaház beszédes tulajdonosának felesége magyar. Onnét megcéloztam a Gfällkogelt: áfonyásokkal övezett erdőszélek mellett, majd sötét lucfenyveseken át haladt a turistaút, helyenként kisebb patakokat keresztezve. Egy magaslaton a jelzett utat el kellett hagynom. A csúcs közelében erdészeti munkákat végeztek, és így a munkagépek nyomán könnyen oda tudtam jutni. A csúcsot egy sziklaalakzat alkotja, és a csúcs közelében is több ilyen sziklaformáció található. Visszafelé másik útvonalon, nagyrészt erdészeti utakon jutottam vissza a Rehbockhüttéhez, a lenyugvó nap melletti alkonyatban.

A túra nettó szintemelkedése: 163 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 390 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 13,5 km