Setea Mare

A Setea Mare a Páring-hegység egyik jelentősebb csúcsa: 2365 méter magas. A Páring-hegység pedig a Déli-Kárpátok része. Sziklás, helyenként füves hegy, meredek hegyoldalakkal. Leginkább az észeki hegyoldal a meredek - még a jégkorszakban alakult ki.

Motiváció

Relatíve kis erőfeszítéssel szerettem volna egy magasabb hegycsúcsra kirándulni. A romániai Transalpina út pár éve készült el, és annak legmagasabb hágójáról ide érdemes elmenni.

A túra

A túrát tehát a Transalpina út legmagasabb hágójáról kezdtem meg. Amit lehet, hogy Carbunelének hívnak. De az is lehet, hogy nem. Van itt egy pár étterem, meg kirakodós árus. Sokat nem láttam belőlük sem induláskor, sem érkezéskor, mert sűrű ködszerű felhő úszott körben mindenütt. Ez persze nem akadályozhatott meg az indulásban, és a telefonom Mapy.cz alkalmazásával szépen haladtam is a tervezett irányban. A Vf. Carbunele oldalában azért eltévedtem odafelé, de idővel visszakeveredtem az ösvényre. Nedves fű volt mindenütt, és az elméletileg vízálló bakancsom hamar be is ázott. Helyenként hófoltok is voltak. Körülbelül 1 kilométerre lehettem a csúcstól, amikor egy üldögélő turistával találkoztam. Beszélgetni kezdtünk. Kiderült, hogy Temesvárról jött, és át szeretné szelni gyalog a Páring-hegységet. Ez nem lehetetlen küldetés, de azért elég kemény dolog. Itt még eléggé az elején járt. És el volt kedvtelenedve, mert ugye itt volt ez a tejfehér köd, pedig napsütést ígértek egész napra. 5 perc beszélgetés után én indultam tovább - ő még maradt. Ekkor még nem aggódtam érte, de amikor a Setea Marén voltam, akkor már igen. Ott már nem csak köd volt, de fagyos viharos szél is. Gondolom, a gerincen tovább haladva a helyzet még rosszabb lett volna. De én innét már nem mentem tovább. 

A túra időtartama: 4 és fél óra

A túra nettó szintemelkedése: 285 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 761 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 16 km