Veliki Snežnik

A Veliki Snežnik a Dinári-hegység szlovéniába átnyúló északi részének legmagasabb csúcsa. 1796 méter magas. A hegy felsőbb régióit törpefenyők borítják, míg maga a hegytető füves. A hegyoldalakban és a gerinceken helyenként szép mészkőszirtek emelkednek. Közvetlenül a csúcs alatt pedig egy turistaházat építettek. Innét nagyon szép a kilátás. Az Adriai-tenger is idelátszik.

Motiváció

Hirtelen ötlettől vezérelve utaztam ide egy hétvégére. Csak az időpont volt hirtelen döntés eredménye. Évek óta terveztem már, hogy egyeszer ide utazom, hiszen ez Szlovénia egyik legjelentősebb hegye - ha nincs is a legmagasabbak között.

A túra

Reggel indultam Pécsről. Talán délután kettő körül érhettem a túra indulási pontjára. A túra indulási pontját a Mašun nevű vadászkastély közelében tűztem ki, 1100 méter tengerszint feletti magasságban. Hol meredek, hol kevésbé meredek erdészeti utakon vagy ösvényeken keresztül kapaszkodtam fel a Mali Snežnik csúcsára. A csúcs előtt a lomboserdő törpefenyőbe váltott. És innentől rengeteg gyönyörű alpesi virág kísérte az ösvényt. A csúcsról szép kilátást élvezhettem. Persze nem sokáig: hamar indultam tovább a főcsúcsra, tudván, hogy a napnyugta nincs mát olyan messze. Továbbra is gyönyőrű virágok szeglyezték az utat. Többek között havasi gyopár is. Hamar a végcélhoz értem. Nagy örömömre onnét látszott az Adriai-tenger. Két irányban is: látszott a Kvarner-öböl vize is, és az Isztria nyugati partjain túl fekvő Adriai-tenger-is. Sokat nem időzhettem azonban: kellett sietnem vissza. Hamar alkonyodott. Szerencsésen visszajutottam az autóig. Autóztam pár kilométert, majd egy szimpatikus helyen, egy domboldali tisztáson megálltam, és a félhomályban felvertem a sártat.

A túra nettó szintemelkedése: 800 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 832 m

A túra hossza: 15,6 km

A túra időtartama: 4 óra 20 perc