Razsušica

A Razsušica az Isztriai-félszigeten húzódó Ćićarija-hegység Szlovéniába eső részének legmagasabb hegycsúcsa. 1085 méter magas. Van másik elnevezése is: Glavičorka. Az előbbi biztosan a szlovén neve. Az utóbbi talán a horvát elnevezése. A hegy a horvát-szlovén határon fekszik.

Motiváció

A Ćićarija-hegység Szlovéniába eső részének legmagasabb hegyét kerestem. Jó eséllyel ez az. Vagy a Medvižica. Biztos ami biztos, ott is voltam...

A túra

Egy Zagrad nevű kis hegyi faluból indultam. A csúcs alá hamar, mindössze 2 kilométer megtétele után odaértem. Azt, hogy lehet feljutni a csúcsra, azt nem pontosan találtam el. Körülbelül 100 méter hosszan egy sziklaszirten kézzel-lábbal kapaszkodtam fel a csúcsra. Nem volt túl könnyű. A csúcs látványos volt. Odalátszott a körülbelül 20 kilométerre fekvő Adriai-tenger is, pontosabban a Trieszti-öböl. 10 perc nézgelődés és szendvicsezés után folytattam utamat a Razsušicára. A sziklaszirtről lefelé már megtaláltam a legkönnyebb utat. Az sokkal könnyebb volt. A Razsušicáig csak 300 méter távolságot kellett megtenni. Ott semmi érdekes nem volt. Lefelé találkoztam egy nagy turistacsoporttal. Egyikükkel beszélgettem is egy kicsit. 

 

A túra nettó szintemelkedése: 328 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 540 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 10,2 km

A túra időtartama: 1 óra 40 perc