Gózna

A Gózna a Szemenik-hegység legmagasabb hegycsúcsa. 1447 méter magas. Egy jórészt elhagyatott téli üdülőhely található a csúcstól közvetlenül keletre. A csúcs maga egy sziklás kiemelkedés, szép kilátással északnyugati irányban. A csúcstól délkeleti irányban ered a Néra-folyó, egy mocsaras fennsíkon.

Motiváció

Szemenik-hegység régóta izgatott, mármint, hogy oda el kellene menni egyszer. Ez a hegység az Alföld délkeleti peremén emelkedik, a hajdani Krassó-Szörény vármegyéban. 

A túra

A túrát a félig elhagyatott téli üdülőhelyről kezdtem. 10-15 perc alatt a csúcson voltam. Ez így nyilván nem volt elég kirándulásnak, és ezért elindultam a Piatra Nedeii irányába. Az viszont hamar kiderült, hogy ha oda is elmegyek, akkor rám fog sötétedni, mire kempinget találok. Ezért egy idő után visszafordultam. Úgy döntöttem, hogy rövidítek az autóhoz. Ennek folytán belekeveredtem a Néra-folyó forrásának mocsarába. Bántam is, meg nem is. Valójában meg szerettem volna nézni a mocsarat. Azt viszont nem terveztem, hogy helyenként bele is süppedek a mocsárba, és totál átlucskosodva érek az autóhoz. Valamit valamiért...

A túra időtartama: 1 óra

A túra nettó szintemelkedése: 95 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 165 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 6,4 km