Vivodnik

A Vivodnik a Menina Planina legmagasabb csúcsa. A Menina Planina pedig a Kamniki-Alpok déli peremén egy 1400-1500 méter magas mészkőfennsík. A Vivodnik csupán a legmagasabb kiemelkedése ennek a fennsíknak. Nincsen önálló hegy jellege. Csúcsán van egy csúnyácska kilátótorony, ahonnét tiszta időben jó kilátás nyílik a Kamniki-Alpok 2500 méteres hegycsúcsaira. A Vivodnik magassága 1508 méter, prominenciája pedig 606 méter. Evvel az utóbbi értékkel a 25. a szlovéniai hegyek prominencia listáján.

Motiváció

A Kamniki-Alpok déli peremén két mészkőfennsík is található: a Velika Planina és a Menina Planina. Régóta izgatott, hogy hogyan nézhetnek ki, illetve hogy a legmagasabb csúcsuk mutat-e magashegységi jellemzőt. Ezúttal a Menina Planinára el is jutottam, mert útba lehetett ejteni a Caninról hazafelé jövet. Egyébként válasz a kérdésre, hogy mutat a a Vivodnik magashegységi jellemzőt: nem igazán.

A túra

Autóval fel lehet jutni a Vivodniktól 15 percnyi gyaloglásra eső turistaházig makadám úton. Ennek következtében sok kisgyermekes család sétált itt a szép környezetben. Én elvből nem mentem volna fel ilyen magasságig autóval (akkor mikor kirándulnék?), meg az út azért nem volt annyira jó. Ezért 1040 méter magasságban megálltam az autóval, és innét gyalog mentem fel. Erdészeti úton haladtam, csak úgy besaccolva a helyes irányt, mert nem volt jelzett turistaút itt. Később aztán rátaláltam a jelzett útra, és ott már sok másuk kirándulót is láttam. Próbáltam gyorsan haladni, mert elég meleg is volt (és így nem volt annyira kellemes), meg különben is várt a családom a Balatonnál, és hamar oda szerettem volna érni. A turistaházhoz érve egy csapat nyugdíjas jól kinéző ételeket ebédelt. Elgondolkodtam én is, hogy jó lenne... de végül inkább a gyors haladásra szavaztam. A Vivodnik innét már nem volt messze. Ez a hegy egy kisebb mészkőkupac a fennsíkon, egy elég ócska kilátóval a tetején. Innét jó kilátásnak kellene lennie a Kamniki-Alpokra. Nekem csak párás kilátás jutott. Lefelé rövidítésképpen a fenyőerdőn és tehénlegelőkön keresztül átvágtam egy szakaszt, majd ugyanott mentem le, mint felfelé.

 

A túra "nettó" szintemelkedése: 468 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 488 m

A túra hossza: 9,5 km

A túra időtartama: 3 óra