Črni vrh

A földön elég sok Crni vrh lehet. Ez már a második Crni vrh, amit Szlovéniában megmásztam. Persze ilyen névvel ez nem annyira meglepő: a Crni vrh azt jelenti, hogy Fekete-hegy. A most tárgyalt hegy a Cemseniska planina hegység legmagasabb csúcsa 1205 méteres magasságával. Ez a kis hegység Szlovénia közepén található, sok más mészkőhegység társaságában. Mindössze 7 kilométer hosszú. Szerintem a Crni vrh még Szlovénián belül is csak kevéssé ismert. A Crni vrhtől mindössze 2 és fél kilométerre fekvő, 300 méterrel alacsonyabb Krvavica ismertebb lehet különlegesen hegyes formája és érintetlen növényzete miatt.

A Crni vrh viszonylagos jelentőségét az adja, hogy a 24. legnagyobb prominenciával rendelkező hegy Szlovéniában. A hozzá legközelebb nála magasabb hegy a 11 kilométerre emelkedő Savnice (1427 m).

Motiváció

Nem hallottam erről a hegyről, amíg meg nem találtam a szlovéniai hegyek prominencialistáján. Mivel útba esett Bovecbe menet, és nem nehéz megmászni, hát itt is kirándultam egyet.

A túra

Makadámúton autóval a 740 méteres Presedlje hágóig mentem fel. Innét egy jó állapotú erdészeti úton jutottam fel a hegygerinc közelébe. A jelzett út nem is erre vezetett, de hát a jelzések nehezen követhetőek itt, és ezért egy leágazást elvétettem. A "jutalmam" az volt, hogy az erdészeti út nem vezetett fel a gerincig, és ezért az erdőben a hegyoldaban bármilyen ösvényt nélkülözve kellett megtalálnom a helyes irányt, hogy a hegygerincre feljuthassak. Ez nem volt nehéz. A gerincre érve meg azt kellett eldönteni, hogy a hegy legmagasabb csúcsa jobbra vagy balra esik-e. Jobbra indultam, és ez volt a helyes irány. A legmagasabb pontot negyed óra alatt megtaláltam. Onnét kilátás a bükkerdő miatt nincs, de a hegygerinc néhány pontjáról azért lehet jó kilátásokat elcsípni. Lefelé megtaláltam a jelzett utat, de rövid időn belül ismét elvesztettem, és a már megismert jelzetlen erdészeti úton találtam magam. A lényeg az, hogy az autóig visszajutottam így is.


"Nettó" szintemelkedés: 465 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 485 m

A túra hossza: 5 km