Kampalpe

A híres Semmering hágótól nyugatra, a szintén híres Rax és a síelők között kedvelt Stuhleck között egy kis hegycsoport helyezkedik el. Ilyen szomszédság mellett nem sokan keresik fel ezt a hegycsoportot. Pedig azért itt is van látnivaló: a legérdekesebb a Kampalpe látványos, kilátónak is kiváló mészkőszirtekkel. A Kampalpe holtversenyben a hegycsoport második legmagasabb pontja: 1535 méter magas.

Motiváció

Bécsbe utazva kerestem egy kirándulási úticélt. A Semmering-hágó környéke jó lehetőségeket ad: nem esik messze Bécstől, és gyorsan megközelíthető autópályán. A Semmering környékén már sok hegyen jártam, de itt még nem. Pár hónappal korábban láttam az interneten néhány érdekesebb képet erről a hegyről. Úgy gondoltam, hogy ide nekem is el kell menni.

A túra

Spital am Semmeringben parkoltam le az autót. Rögtön havas úton kezdtem meg a túrát. Eleinte a hó csak 10 centiméteres volt, és néhány nyom is volt benne. Ahogy fölfelé kapaszkodtam, a hó egyre mélyebb lett. Egy kilométer után a nyomok is elfogytak. Emellett a turistaút jelzései is "elfogytak": nem találtam őket sehol. Semmi pánik, elindultam egy jónak tűnő natúr hóval borított meredek erdei úton. Körülbelül 1 kilométer után ismét megtaláltam a turistautat. Ez a Bärenwand nevű mészkőszirtnél következett be. Ez a szikla kilátóként van kiépítve, kiváló látképpel az alatta fekvő falura és a völggyel átellenben fekvő Stuhleckkel és annak sípályáival, ahol éppen síeltek. A sziklán kisebb kalanjaim is voltak: elvesztettem a napszemüvegemet, amit kicsit odébb vettem csak észre, és ezért vissza kellett másznom a sziklára. A napszemüveg meglett, viszont megcsúsztam a havas sziklán, és egy kisebb fenyőág beleállt a tenyerembe (nem vészes, túléltem). Innét meredek hegyoldalban meredek ösvényen haladtam fölfelé. A hó egyre mélyebb lett, átlagosan 30 centiméter mély. Egy helyen kisebb korábbi lavina által lesodort hótömegen kellett átjutnom. Fársztó mászás után jutottam fel a legnagyobb attrakciót jelentő sziklaszirthez, mely majdnem a hegy legmagasabb pontján van. A "csúcskönyv" itt van, és a csúcsot jelző kereszt is. Innét kiváló a kilátás a Fischbachi-Alpokra és az Eisenerzi-Alpok 2200-2300 méteres hegycsúcsaira. Utána felkerestem a Kampalpe legmagasabb pontját is. Párszáz métert még tovább mentem, kicsit gondolkodván azon, hogy a hegycsoport legmagasabb pontjára, a Tratenkogelre (1565 m) is elmegyek. De a hó mély volt, a napnyugta megkezdődött, én pedig fáradtabb voltam, mint kellett volna. Így hát visszaindultam az autóhoz

 

"Nettó" szintemelkedés: 741 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 754 m

A túra hossza: 7,5 km

A túra időtartama: 4 óra