Osternig

Az Osternig a Karni-Alpok gerincének egyik hegycsúcsa. A gerinc keleti irányból nézve első hegycsúcsa, mely a 2000 méteres magasságot meghaladja. Konkrétan 2052 méter magas. Az olasz-osztrák határon fekszik. Prominenciája 620 méter. A hozzá legközelebb eső nála magasabb hegy a Iof di Miezegnot (2087 m), mely 11 kilométerre fekszik.

Az Osternigen ma is láthatóak I. világháborús katonai építmények. De ma már békés hely: kirándulók, legelésző tehenek és lovak népesítik be.

Motiváció

Az idei kisebb hegymászótúrák után egy nagyobbat is terveztem. Hosszú töprengés után a Caninra esett a választásom. A Canin az olasz-osztrák határon fekszik, és a szlovén oldalról terveztem megmászni. Ám nagyon szerettem volna egy túrát az olasz oldalon is tenni. Ezért beterveztem az olasz-osztrák határon fekvő Osterniget is a túrába. Ezt a hegyet már olasz oldalról másztam meg.

A túra

Autóval a Torrente Uqua völgyében fekvő Rif. Nordio-Deffar parkolójából indultam. A túrát a Torrente Pleccia völgyében felkúszó turistaúton kezdtem meg. 2 kilométert megtéve felértem az olasz-osztrák határra. Itt északnak kellett fordulnom az Osternig irányába. Elvétettem az utat, és a jelzett turistaút helyett az azzal párhuzamosan haladó makadámúton haladtam észak felé. Mindkét út a Feistritzer Almhoz vezetett. Csak amíg a jelzett ösvény elhaladt a Maria Schnee kápolna mellett, addig a makadámút semmi érdemlegeset nem tudott felmutatni. A Feistritzer Almon lévő turistaházban rengeteg vendég volt: kirándulók és hegyi biciklisták. Kicsit én is pihentem az árnyékban. Nagyon meleg volt, 30 fok, és tűző napsütés. Nem volt kellemes, de délben megkezdem a kapaszkodást a hegycsúcsra. Fölfelé menet, meg lefelé menet is egy-egy első világháborús kiserőd mellett vezetett el az út. A hegycsúcson nem sok időt töltöttem el: túl meleg volt, a nap tűzött, az idő pedig elég párás volt, úgyhogy a derült ég ellenére azért nem volt a panoráma a legjobb. Lefelé menet másik  utat választottam: a Lomsattel irányába ereszkedtem le. Útközben meglepetésre még egy nagyon látványos vízesés is útba esett.


A túra "nettó" szintemelkedése: 852 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 862 m

A túra hossza: 9,5 km