Großer Pfaff

A Stuhleck és a Wechsel között van egy mindössze 4 km széles hegycsoport. Ennek a kis hegycsoportnak a legmagasabb csúcsa a Großer Pfaff: 1555 méter magas. A viszonylag ingerszegény Stuhleckhez és Wechselhez képest a Großer Pfaff meglepően látványos: fehér sziklából áll (talán dolomitból?). Vannak rajta sziklakibukkanások, meredek hegyoldalak, kőfolyások, a tetején pedig törpefenyő. A szomszédos Stuhleck és Wechsel - hiába magasabb és nagyobb kiterjedésű hegyek - ezeknek a jellemzőknek híján vannak.

Motiváció

Kirándulni 1500 méternél magasabb hegyeken szeretek igazán. Pécsről nézve viszonylag nehéz helyzetben vagyok, amikor ilyen hegyeket keresek, mert elég messze kell menni ilyen helyszínekre. Az egyik legközelebbi ilyen helyszín a Wechsel, ahová többször el is mentem. Meg a szomszédos Stuhlecken is jártam már kétszer. A két nagyobb hegy közötti kisebb Großer Pfaffot eddig mellőztem. De ezúttal ezt tűztem ki célul, amit egyáltalán nem bántam meg. Természetesen nem csak emiatt jöttem el idáig Pécsről - sok más helyen is jártam ezekben a napokban.

A túra

A Pfaffensattelről indultam a rövid kis túrára. A jelzett turistaút elhalad a Kleiner Pfaff oldalában. De keskeny kis ösvényen fel lehet menni a Kleiner Pfaffra is. Fel is mentem. A kis ösvény kögörgetegek mellett, pirosló áfonyamezőkön keresztül vezetett. A Keliner Pfaffról szép kilátás nyílt a Stuhleckre és a Grosser Pfaffra. Leereszkedtem a kis hegycsúcsról, majd hamarosan a Großer Pfaff tövében álltam. Ide rövid, de meredek ösvény vezetett fel. A hegycsúcsot törpefenyők borították. A legmagasabb ponton egy sziklán a csúcskereszt áll. Innét szép a kilátás a szomszédos hegyekre: a Stuhleckre, a Sonnwendsteinra és a Harterkogelre. A távolságok itt kicsik, úgyhogy kevesebb, mint fél óra alatt visszaértem a Pfaffensattelre.


A túra "nettó" szintemelkedése: 184 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 291 m

A túra hossza: 3,2 km

A túra időtartama: 1 óra