Canin

A Canin - avagy szlovénül Kanin - az olasz-szlovén határ második legmagasabb hegye. A Júliai-Alpok Kanin-csoportjának legmagasabb képviselője. Két közel egyforma magasságú csúcsa van: a Monte Canin Alto (Visoki Kanin) 2587 méter magas, míg a Monte Canin Basso (Mali Kanin) 2570 méteres. A hegyet meredek északi lejtőjén egy kis gleccser található. A hegy délkeleti irányból egy 1900-2000 méter magas karsztos mészkőfennsíkból emelkedik ki. Itt is lehet még augusztusban is néhány hófoltot találni. A Kanin prominenciája igen nagy: 1403 méter. Evvel az értékkel a 3. a szlovén hegyek prominencialistáján. 8 kilométeres sugarú körzetben nincs nála magasabb hegy.

Motiváció

Körülbelül 25 éve kiszemeltem ezt a hegyet: mint a Júliai-Alpok 4 legjelentősebb hegycsúcsának egyikét. Az évek során megmásztam a Triglavot, a Iof di Montasiot, a Mangartot. És most a negyediket, a Kanint is "bezsákoltam".

A túra

Bovec fölött a hegyoldalban egy makadámúton 1070 méteres magasságig fel lehet menni egy makadámúton. Innét jelzett turistaút vezet a Kaninra. A jelzett ösvény indulási pontjánál egy kis parkolónak kellett lennie. Reggel 8 órakor értem oda, és meglepetésre teljesen tele volt autóval. Pedig azt írták erről az útvonalról, hogy alig néhányan járnak rajta. A nap folyamán valóban alig találkoztam egy-két emberrel. Tőlük tudtam meg, hogy ők valójában nem is a Kaninra mentek, hanem félútnál egy barlangnál barlangásztalálkozó volt aznap, és mindenki a barlangnál volt. Az ösvény eleinte egy nagyon magas mészkő sziklafal tövében kapaszkodott fölfelé. Később elhaladt egy régi épület romjai mellett, ahol többen sátraztak. Gondolom ők is a barlangászokhoz tartoztak. Innét az erdő véget ért, meg a reggel is elmúlt már, és 5 kilométer hosszan egy 1900-2000 méter magasságú vakítóan fehér és forró mészkőfennsíkon "vonszoltam" előre magam. Szerencsére a fensík magasabbik végén 5 helyen találtam öreg hófoltokat, ahol hóval lemostam a sót az arcomról és a karomról, meg a fejemre is tettem havat. Merthogy sem kalapot nem vittem, sem naptejjel nem kentem be magam, és nagyon meleg volt, és nagyon sütött a nap. A fennsík útán egy kuloárban vezetett fel a jelzett útvonal. Helyenként drótkötéllel biztosítva volt az út. Itt viszonylag hamar felértem, és elég meglepetésszerűen egy hegycsúcson találtam magam, ahol találkoztam egy másik turistával. Gyorsan megkérdeztem, hogy ez a Canin Alto-e, és azt megerősítette, hogy igen. Nagy megkönnyebbülés: kissé odébb volt egy másik meredek hegycsúcs, és én azt még magasabbnak láttam. De kiderült hogy az a néhány méterrel alacsonyabb Canin Basso, ahová már nem terveztem átmenni. Rövid nézgelődés után indultam vissza az autóhoz. Legfelé már jóval gyorsabban haladtam, mint fölfelé.


A túra "nettó" szintemelkedése: 1517 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1768 m

A túra hossza: 15 km

A túra időtartama: 9 óra