Ameringkogel

Az Ameringkogel a Pack Alpe legmagasabb hegye: 2187 méter magas. Felső része köves, kevés növényzettel. Prominenciája igen nagy: 1232 méter. Evvel az értékkel a 6. legnagyobb prominenciájú hegy Stájerországban. A nagy prominencia és az erdő hiánya a hegytetőn jó látási viszonyok között kiváló körpanorámát garantál a hegycsúcsról.

Motiváció

Talán 1994-ben volt, amikor vettem egy térképet a Koralpe vidékéről. Ennek a térképnek egészen a sarkában láttam az Ameringkogelt. A neve is érdekes volt, és a hegy is viszonylag magas. Már akkor elhatároztam, hogy ide egyszer elmegyek. Most, 21 évvel később ez be is következett.

A túra

A legrövidebb (de nem a legkönnyebb) utat választva a Lauslinggraben nevű völgy Kaparthoma nevű tanyájától indultam. Körülbelül délután 3 óra lehetett ekkor, úgyhogy sietnem kellett. Hoszzú erdészeti úton 710 méter szintemelkedés után értem el a Riegelhüttét. Itt az út véget ért. Ösvény sem volt. A meredek hegyoldalban "toronyiránt" indultam fölfelé. Ez nagyon szép hegyoldal volt: rhododendron és borókabokrok borították. Egyszercsak fölértem a Größenberg gerincére, és onnét először a Größenberg csúcsát vettem célba. A csúcson való rövid nézgelődés után a hegygerincen átmentem a mindössze másfél kilométerre fekvő, kissé magasabb Ameringkogel csúcsára. Mire ide értem, már este fél 7 volt. Az ég beborult. Hiába volt nyár, a hidegfront és az este és a magasság kombinációja megtette a hatását: csak +3 Celsius fok volt. A közepesen erős szélben ez fagyosabbnak tűnt. A hangulatot gyenge hószállingózás fokozta. Hamar indultam vissza az autóhoz. A meredek füves hegyoldal ezúttal nem volt olyan kellemes, mint fölfelé. A fű nedves lett. Jobbik bakancsomat otthon hagytam, hogy ne kopjon a talpa. A símává kopott csúszós bakancsom lefelé viszont nagyon alkalmatlan volt: kb. ötször elcsúsztam a meredek lejtőn. A Riegelhüttétől elméletileg már könnyű lett volna az út az erdészeti úton. Itt viszont belekeveredtem egy csordányi fiatal bikába. Ők féltek tőlem, és futni kezdtek lefelé előttem is - meg mögöttem is, merthogy a hátsó bikák követték a kolomppal ellátott elöl futó bikát. Így futottunk lefelé 1 kilométert, mire sikerült kikeverednem a csapatból. Végül azért baj nélkül megérkezdtem az autóhoz.


"Nettó" szintemelkedés: 1093 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1168 m

A túra hossza: 16,5 km

A túra időtartama: 4 óra 40 perc