Polyána

A Polyána egy 1458 méter magas kisebb hegység Szlovákia közepén. Vulkáni hegység, és ősfenyvessel (meg medvékkel) borított. Prominenciája 732 méteres, és evvel a 11. legnagyobb prominenciájú hegy Szlovákiában.

Motiváció

Felvidéki nyaralásunk részeként kerestem olyan hegyeket, amelyek kisebb erőfeszítéssel is fel lehet keresni, de mégis valamilyen szempontból jelentősebb hegy. A Polyána pont ilyen hegy.

A túra

Először autóval felmentünk a Polyánán fekvő (már nem használt) sípálya aljáig. Innét leereszkedtünk a csodálatos Bisztra-vízeséshez. A vízesés aljához vaslétrákon lehet lejutni. Nagyon látványos! Ezután visszakapaszkodtunk a meredek erdei ösvényen az autóhoz. Feleségem és lányom ezután a bezárt Hotel Pol'ana mögötti árnyékos részen tollaslabdáztak. Ezalatt én gyors tempóban felmentem a Polyána legmagasabb pontjára. Maga a csúcs egy kis csupasz szikla, amit nem is olyan könnyű megtalálni az elvadult fenyőerdőben. A kilátás a Polyánáról korlátozott, de azért helyenként ki lehet látni a fák között. A csúcsról például látszik a Mátra (és a Kékes). Pedig a Mátra 85 kilométerre fekszik innét! Északnyugati irányban pedig a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra 1500-1600 méteres gerincei tűnnek fel.


A túra szintemelkedése: 518 m

Megtett táv: 7 km