Größenberg

A Größenberg a Pack Alpe harmadik legmagasabb pontja. 2154 méter magas. Érdekes módon a hegytetőre állított keresztet nem a legmagasabb ponton állították fel, hanem attól kissé északabbra, 2 méterrel alacsonyabban. Noha a Größenberg keleti oldala igen meredek (jégkorszaki kárfülke), a tetején egy viszonylag lapos térség terül el. Ez a lapos tető alacsony fűvel és pozsgás növényekkel van borítva. A hegy nyugati lejtőjén vannak kőfolyások is, és rengeteg rhododendron. Konkrétan borzas havasszépe.

Motiváció

Erre a hegyre önálló célként nem valószínű, hogy elindultam volna. A célom az Ameringkogel volt. Mivel a Größenberg az Ameringkogeltől csupán másfél kilométerre fekszik, úgy gondoltam, hogy kis plusz erőráfordítással ide is elmegyek. Plusz egy 2000 méter fölötti csúcs!

A túra

A legrövidebb (de nem a legkönnyebb) utat választva a Lauslinggraben nevű völgy Kasparthoma nevű tanyájától indultam. Körülbelül délután 3 óra lehetett ekkor, úgyhogy sietnem kellett. Hosszú erdészeti úton 710 méter szintemelkedés után értem el a Riegelhüttét. Itt az út véget ért. Ösvény sem volt. A meredek hegyoldalban "toronyiránt" indultam fölfelé. Ez nagyon szép hegyoldal volt: rhododendron és borókabokrok borították. Egyszer csak fölértem a Größenberg gerincére, ahonnét a hegy legmagaabb pontja már nem volt messze. A csúcsról rövid nézgelődés után továbbindultam az Ameringkogelre.


"Nettó" szintemelkedés: 1061 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1168 m

A túra hossza: 16,5 km

A túra időtartama: 4 óra 40 perc