Zengő-kő

Ennek a hegynek több magyar neve is ismert: Zengő, Zengő-kő, Visszhangos-kő. Ez egy 1658 méter magas csúcs a Bihar-gerincen, a Nagy-Bihartól északra. Tetejét borókabokrok borítják. Északi lejtőjén a Bihar-hágó irányában sípálya van. Nyugati oldalán több barlang, míg keleti oldalán a Vércsorog-vízesés szép természeti látnivaló

Motiváció

Elsősorban a Vércsorog-vízesést szerettem volna megnézni. De egy kirándulás akkor az igazi, ha hegycsúcsra is feljutok. Eredetileg önálló túraként terveztem, de végül beleillesztettem a Nagy-Biharra tervezett túrámba.

A túra

A Nagy-Biharra felmenni két irányból viszonylag könnyű: északról a Bihar-hágó felől, vagy keletről Lepus felől. Én Lepus felől indultam, mert itt volt a szállásunk. A jelzett kék túra hosszú ideig egy makadám úton halad. Pár kilométer után nyugati irányban letér róla. Ekkor egy darabig még követhetőek a jelzések. Én azonban egy idő után elvesztettem a jeleket, és valójában a turistút vonaláról is letértem. Miután erre rájöttem, nem kerestem a helyes utat, hanem elindultam az erdős hegyoldalban felfelé a csúcs feltételezett irányában. Irányzékom jó volt, mert körülbelül egy kilométer után visszatértem a jelzett útra. Amikor a csúcshoz közel a hegygerincre felértem, nem a csúcs irányába indultam el, hanem az ellenkező irányba. Innét szép fényképeket lehetett készíteni. Látképeket is, meg képeket a mindent beborító krókuszmezőkről. Ezután elindultam a csúcs felé. Ott van egy katonai objektum. Ehhez közeledve két kutya kezdett felém rohanni. Nem szeretem az ilyet. Felkészültem a kutyák fogadására: elővettem szardellás krémmel megkent zsemlémmet: szükség esetén ez segíthet leszerelni őket. De szerencsére nem volt rá szükség: szép szóval szelídítettem őket. Hogy a szép szó hatott-e, vagy valójában nem is voltak vadak, azt nem tudom. A csúcson kis időt töltöttem, majd onnét továbbindultam a Zengő-kő irányában a hegység gerincén. Ez a gerinc egy hosszú, elég lapos hegyhát, amin kényelmes a séta (amikor nincs méteres hó). A gerincnek a Bihar-hágó felé eső kimagasló pontja a Zengő-kő. Innét rövidke megállás után a hegy elég meredek keleti hegyoldalában elkezdtem leereszkedni a Vércsorog-vízesés irányában. Turistaút vagy ösvény itt nincs. Hamarosan egy esztena közelébe értem. Ezt nem mertem megközelíteni - hátha voltak ott vad kutyák. Feltételezem, hogy az esztenától a völgyben lejjebb fekvő vízeséshez vezetett út. De mivel az eszetnát elkerültem, én nem itt mentem, hanem a sűrű fenyőerdőben. Itt attól aggódtam, hogy medvével találkozom. Csupa aggodalom az élet. De medve sem volt - legalábbis akkor -, és baj nélkül eljutottam a valóban szép vízeséshez. A vízeséstől lesétáltam a Lepusban lévő szállásunkhoz. Ez még biztos volt 5-6 kilométer.

 

A túra teljes "bruttó" szintemelkedése: 1144 m

A teljes túra hossza: 19 km

A túra időtartama: 8 és fél óra