Mező-havas

A Mező-havas a Bihar-hegység egyik kisebb jelentőségű hegycsúcsa, bár 1625 méteres magasságával azért a magasabb csúcsok között van. Prominenciája is csak 145 méter. Ami miatt mégis érdemes felkeresni, az a viszonylag könnyű megközelíthetősége. Az autóval is elérhető Biharfüredről vagy Feredő-nyeregtől 4 illetve 5 kilométerre fekszik. Lapos teteje füves, kúszó borókákkal tűzdelve. A Bihar-hegység környező hegyeire jó kilátást nyújt.

Motiváció

Nagyszalontán voltam, és délután 4 után nem volt semmi dolgom. Nagyszalonta nincs túl messze a Bihar-hegységtől, és úgy gondoltam, hogy a legközelebbi magasabb hegycsúcsa még megjárható aznap. És igazam is volt

A túra

5 óra után érkeztem Biharfüredre. Sajnos óriási eső kerekedett. Egy darabig ültem az autóban. Amikor egy kicsit enyhült az eső, akkor visszamentem a Feredő-hágóhoz autóval. Ott már csak gyengén esett az eső. Fél 6 körül a még szemerkélő eső ellenére úgy döntöttem, hogy elindulok a Mező-havasra. Az eső hamar elállt, és 1-2 óra múlva már felhő sem volt az égen. Jó, hogy elindultam. Utamon 2 kóbor kutya kísért. Szinte örültem nekik, mert a medvéktől mindig félek, és kutyákkal együtt még mindig jobb medvével találkozni, mint kutyák nélkül. Medve végül nem volt. Kirándulókkal sem találkoztam. A táj szép volt, és nagyon szép naplementében is részem volt. Nagyszalontára már sötétben, este 10-re értem vissza.


Nettó szintemelkedés: 428 m

A túra "bruttó" szintemelkedése: 507 m

A túra hossza: 10 km

A túra időtartama: 3 óra