Nagy-Bihar

A Nagy-Bihar az Erdélyi-szigethegység legmagasabb hegye: 1849 méter magas. 110 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy déli irányban fekszik: ez az 1936 méter magas Negovanu. A Nagy-Bihar prominenciája 1478 méter, ami Európában a legmagasabbak között van.

Motiváció

A Nagy-Bihar a történelmi Magyarország Bihar vármegye legmagasabb pontja, és egyben Torda-Aranyos vármegye legmagasabb pontja is.

A túra

A Nagy-Biharra felmenni két irányból viszonylag könnyű: északról a Bihar-hágó felől, vagy keletről Lepus felől. Én Lepus felől indultam, mert itt volt a szállásunk. A jelzett kék túra hosszú ideig egy makadám úton halad. Pár kilométer után nyugati irányban letér róla. Ekkor egy darabig még követhetőek a jelzések. Én azonban egy idő után elvesztettem a jeleket, és valójában a turistút vonaláról is letértem. Miután erre rájöttem, nem kerestem a helyes utat, hanem elindultam az erdős hegyoldalban felfelé a csúcs feltételezett irányában. Irányzékom jó volt, mert körülbelül egy kilométer után visszatértem a jelzett útra. Amikor a csúcshoz közel a hegygerincre felértem, nem a csúcs irányába indultam el, hanem az ellenkező irányba. Innét szép fényképeket lehetett készíteni. Látképeket is, meg képeket a mindent beborító krókuszmezőkről. Ezután elindultam a csúcs felé. Ott van egy katonai objektum. Ehhez közeledve két kutya kezdett felém rohanni. Nem szeretem az ilyet. Felkészültem a kutyák fogadására: elővettem szardellás krémmel megkent zsemlémmet: szükség esetén ez segíthet leszerelni őket. De szerencsére nem volt rá szükség: szép szóval szelídítettem őket. Hogy a szép szó hatott-e, vagy valójában nem is voltak vadak, azt nem tudom. A csúcson kis időt töltöttem, majd onnét továbbindultam a Zengő-kő irányában a hegység gerincén.

"Nettó" szintemelkedés: 940 m

A túra teljes "bruttó" szintemelkedése: 1144 m

A teljes túra hossza: 19 km

A túra időtartama: 8 és fél óra