Bak-hát

A Bak-hát az erdélybe vezető Bihar-hágó északi oldalán lévő legmagasabb hegy. 1475 méter magas. A hozzá legközelebb eső magasabb hegy a Zengő-kő, mely 4 és fél kilométerre esik déli irányba, és 1657 méter magas. A Bak-hát prominenciája 296 méter.

Egyébiránt önmagában nem túl jelentős hegy. Erdővel borított, kilátás a csúcsáról nincs. Ami mégis komoly látványossággá teszi, az a nyugati hegygerince - amit Fekete-köveknek hívnak. És még ennél is látványosabb a hegy észekkeleti oldalába bevágódott mély és hosszú Rozsdás-ároknak nevezett vörös homokkőbe bevágódott völgyrendszer.

Motiváció

Pécsről a Bihari-hegységbe utazva sok idő már nem maradt aznap a kirándulásra. Rövid kirándulásnak a Bak-hát pont ideális volt.

A túra

Az autóból a Bihar-hágóhoz vezető szerpentinút egy kanyarjában szálltam ki. Elsőként a hegyoldalban felmásztam a Fekete-kövek nevű sziklafal tövéhez. Majd onnét a Bak-hát csúcsát céloztam meg. Eleinte egy piros kereszttel jelzett turistaúton hladtam. Az út több helyen szinte járhatatlan volt a talán évtizedek óta elmaradt karbantartás és a minimális turistaforgalom miatt. Magára a hegycsúcsra turistaút már nem vezet. Itt mégis könnyebb volt haladni, mert sok kis ösvény vezetett fel a fenyőfák között. Sajnos kicsit esni kezdett az eső. De azért nem volt vészes.

A csúcsról a közeli rozsdás árokhoz ereszkedtem le, és nagy örömmel sok sok fényképet készítettem. Majd lementem a sárga jelzésű turistaúton a műúthoz.

"Nettó" szintemelkedés: 387 m

A túra teljes "bruttó" szintemelkedése: 408 m

A túra hossza: 4 km

A túra időtartama: 1 óra 45 perc