Grebenzen

A Grebenzen a Metnitzer Berge 11. legmagasabb hegycsúcsa 1892 méteres magassággal. Ám prominenciája a második legmagasabb a hegyláncon belül: 717 méter. 16 kilométeres körzetben ez a legmagasabb hegycsúcs. A legközelebbi nála magasabb hegy a Frauenalpe (1997 m). A hegy télen népszerűbb szépen kiépített sípályái miatt.

Motiváció

A Salzburg-tartomány és Stájerország határán fekvő Roteck fárasztó megmászása utáni napon indultam haza. De úgy gondoltam, hogy útközben még egy kisebb túra belefér az időbe. A Grebenzen alkalmasnak látszott. Igazi térképem nem volt a hegyről, és később kiderült, hogy a legmagasabb csúcsra eljutni azért több erőfeszítést igényel, mint terveztem. De nem baj...

A túra

Autóval jó kövesúton fel lehet jutni a nyáron zárva tart Grebenzer Schutzhausig. 1648 méteren fekszik. Innét a sípályákon és a sípályák mentén gyorsan feljutottam az Erste Grebenzen Höhe nevű hegytetőre. Ám itt gyanús lett, hogy nem ez a legmagasabb pont. Rendes térképem nem volt, ezért csak tippeltem, hogy a szomszéd hegy magasabb. Így hát elindultam arrafelé. A szomszéd hegy oldalából már láttam a következő hegyet, ami szintén igen magasnak tűnt. Biztos ami biztos, azt is megcéloztam. Mint kiderült, helyesen. Ez utóbbi - Dritte Grebenzen Höhének hívott - hegy volt a legmagasabb: 1892 méter. A felhők alacsonyan lógtak, úgyhogy panorámakilátás nem volt. Viszont a Dritte Grebenzen Höhe sziklái jól látszottak. Megtaláltam a Drachenloch nevű függőleges karsztbarlangot is. Majd indultam vissza az autóhoz a tervezettnél kissé hosszabbra nyúlt túrán.

 

"Nettó" szintemelkedés: 244 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 538 m

A túra hossza: 8 km

A túra időtartama: 2 óra 40 perc