Roteck

A Roteck az Alacsony-Tauern harmadik legmagasabb hegycsúcsa, és az ezen belüli Preber-csoport legmagasabb hegye. 2742 méter magas. Csupán 2 méterrel magasabb a szomszédos Prebernél. Ám hiába magasabb, mégis a Preber az ismertebb és kedveltebb hegy. Ennek talán az az oka, hogy a Preber egyenletesen sík déli oldalával télen kiváló síterep. És nyáron illetve ősszel is könnyebb terep gyalogos turistáknak.

A Roteck prominenciája 444 méter. A hozzá legközelebb eső magasabb hegycsúcs az Alacsony-Tauern legmagasabb hegye, a 8 kilométerel nyugatabbra fekvő, 2862 méter magas Hochgolling.

Motiváció

Több kisebb kirándulás mellett minden évben tervezem, hogy legyen egy jelentősebb is köztük. Ezúttal olyan célt keresetem, mely a Balatontól indulva egy napon belül elérhető, sőt, még aznap meg is mászható. Két helyszín között próbáltam dönteni: vagy a Karavankák annak legmagasabb csúcsával (Hochstuhl), vagy az Alacsony-Tauern valamelyik jelentősebb csúcsa jött volna szóba. Az utazás tervezett napjára az időjárás-előrejelzés bizonytalan időt jelzett előre mindkét helyszínre. Végül az utolsó pillanatban az Alacsony-Tauern mellett döntöttem - ez kicsit bíztatóbbnak nézett ki. Volt térképem több 2400-2500 méter közötti csúcsról az Alacsony-Tauernben. De ahogy odaértem a heygség lábához, elkapott a lelkesedés, és úgy dönöttem, hogy megteszek még 50 kilométert nyugatnak, és egyik régi álmomat keresem fel: a sokkal magasabb Rotecket. Ez ugyan a rendelkezésre álló idő időbe már csak éppenhogy fért bele - de mint modtam: elkapott a lelkesedés.

A túra

Nem emlékszem pontosan, hogy mikor indultam Fonyódról, de jó korán. Talán hajnali 4-kor vagy fél 5-kor? Azt tudom, hogy negyed 8-kor már Fürstenfeldben voltam. Délelőtt 11 óra körül pedig elindultam a Preber See-től a Roteckre. Az idő viszonylag jó volt. Egy hosszú, virágokkal - főleg Rhododendronokkal - borított völgyben haladtam a hegycsúcs irányába. A völgy végefelé először beborult az idő, majd szemerkélni kezdett, majd erősebben esett. Ekkor találtam egy lezuhant sziklákból összeálló kis természetes menedéket. Éppen jókor, mert jégeső kezdett esni. Majd vizes jégeső esett, egy órán keresztül. A kis menedékem sajnos egy idő után beázott. De még mindig sokkal jobb volt, mint kint lett volna. A jégeső elállta után tovább folytattam az utam. Innét már meredek és néha kitett szakaszokon kellett haladni. Néhány kisebb, de meredek havas lejtőt is keresztezni kellett. A sziklás hegyoldalban egy időre még a rosszul jelzett útvonlat is elvesztettem. (De meglett). Kissé aggódtam, nert ismét dörgött az ég. És már jó fáradt voltam, nehezen járható terepen, és már délután 5 körül járt. És még fel sem jutottam a csúcsra. De végül feljutattam. A kilátás felemelő volt. De nem maraddhattam sokat: az időjárás is és az idő is sürgetett. Végül este fél kilencig "visszavonszoltam" magam az autóig. És háromnegyed 10-kor találtam egy igazi kempinget is, miután képtelen voltam vadkempingre alkalmas helyszínt találnom.

"Nettó" szintemelkedés: 1228 m

A túra teljes "bruttó" szintemelkedése: 1359 m

A túra hossza: 15 km

A túra időtartama: 9 óra


Kilátás a Roteckről a 2740 méter magas Kasereck irányába