D. Căţeilor

Ezt a hegyet Dealul Cateilornak illetve Varful Catinilornak is hívják. A Bihari-hegységben fekvő Pádis-fennsík egyik nem túl jelentős kiemelkedése. 1480 méter magas mészkő kupac, nem túl jó állapotban lévő fenyőerdővel borítva. Prominenciája 170 méter. A legközelebbi nála magasabb hegy a Dealul Rosu (1544 m).

Motiváció

Az igazi motivációt erre a túrára a híres Ördöngős-kőköz adta. Az Ördöngős-kőköz egy nagyon látványos, hosszú és mély sziklakanyon, barlangokkal szegélyezve. Ide szerettem volna elmenni. De egy túra akkor az igazi, ha van benne hegycsúcs is. Ezért még a kanyon meglátogatása előtt célba vettem ezt a közeli, viszonylag magasabb, de kevéssé ismert hegycsúcsot is.

A túra

A túrát az Esztenácska nevű hegyi tanyacsoport mellől kezdtem meg. Először makadámúton haladtam fölfelé, hol erdőn át, hol kaszálórétek és hegyi tanyák mellett. Egy idő után letértem balra egy füves völgybe, ahol nem haladt sem jelzett, sem jelzetlen ösvény. De 1 kilométer megtétele után rátaláltam a jelzett turistaútra, ami felvezetett a hegycsúcs alatti hágóig. Onnét a fenyővel sűrűn benőtt hegyoldalban kerestem fel az utat a csúcsig. Ez nem volt könnyű: erre szinte senki sem jár. Kissé aggódtam is egy esetleges medvével való találkozástól. A hegytetőn egy kőgúla volt. A kilátás minimális a fenyőfák miatt. Visszafelé a változatosság érdekében egy másik, még szebb úton mentem vissza Esztenácskára. Onnét a következő pár kilométert autóval tettük meg az Ördöngős-kőközig, ahol szintén megtettem pár kilométer sétát. Majd még ugyanezen a napon egy kirándulást tettem a történelmi Csanád-vármegye legmagasabb pontjára is, a most Romániában fekvő Tornya melletti Világos-halomra. A Világos-halom csak 109 méter magas, de jó pár kilométert kellett gyalogolnom, míg odaértem a faluból.

 

A Cateilor túra "nettó" szinetmelkedése: 178 m

A nap során megtett összes (bruttó) szintemelkedés: 322 m

A nap során megtett teljes táv: 14 km