Veliki vrh

A Veliki vrh Szlovéniában található, a Kamniki-Alpok keleti részén. 2110 méter magas. Nevét "Nagy-hegynek" vagy "Magas-hegynek" lehetne fordítani. A Veliki vrh és a tőle 600 méterre északra lévő Velika Zelenica nevű csúcs valójában egy hegytömböt képviselnek. Noha a Velika Zelenica néhány méterrel magasabb, mint a Veliki vrh, a Veliki vrh mégis jobban beazonosítható csúccsal rendelkezik. Csúcsán egy új fémhengerben csúcsnotesz is van a hegymászók számára.

A Veliki vrh dominanciája mindössze 600 méter a szomszédos Velika Zelenica miatt. Prominenciája is minimális: 30 méter.

Mágmászni közepesen nehéz. A turistatérképek szerint jelzett turistaút nem vezet ra. A valóságban egy gyengén jelzett ösvény vezet hozzá, melynek vonala többnyire követhető. Végső szakasza még jó időben is nehezen járható a meredek görgeteges hegyoldalban.

Motiváció

Elsődleges célom az alacsonyabb - ám sokkal jelentősebb - Raduha megmászása volt, melyet az előző nap sikeresen teljesítettem is. Erre a napra hazaindulás előtt könnyű feladatnak tűnt a közeli és 2000 méteres magasságot meghaladó Veliki vrh és Velika Zelenica megmászása.

A túra

Nem akartam túlerőltetni magam, ezért a lehető legmagasabbra felmentem autóval. Ez a Planina Ravne nevű legelőt jelentette 1520 méter magasságban. Jó minőségű makadám út vezetett fel a legelőig. Útközben több tehenek terelésére létesített kaput kellett kinyitni és bezárni, mire feljutottam. A legelőtől egy darabig jelzett turistaúton kellett továbbhaladni. Eleinte fenyvesekben, majd törpefenyő övezetben. A törpefenyő övezetben egy nem túl feltűnő elágazásnál egy gyengén jelzett ösvény vezetett a Veliki vrhre. Az utat rhododendronok és két féle encián tette emlékezetessé. A csúcs alatti katlanban egy méretesebb fagyott hómezőn (június 10.) kellett átkelni. Utána az ösvény elveszett. A katlan fölött magasan ott volt a Veliki vrh hegygerince. Két feljutási módot láttam lehetségesnek: vagy a meredek és csúszós kőgörgetegen megyek fel, és ekkor két lépés előre, egy csúszás vissza módszerrel haladok. Vagy pedig felmászok a görgeteg melleti sziklákon. Az utóbbit választottam. Volt egy-két nehezebb pillanat, de megoldható volt. A hegygerinc inkább egy fennsík szerű képződmény volt. Egyik végén a Veliki vrh nevű csúcs, másik végén a Velika Zelenica. A Veliki vrh volt az első kiválasztottam.

A Veliki vrh - Velika Zelenica túra hossza: 7 km

"Nettó" szintemelkedés: 590 m

"Bruttó" szintemelkedés: 726 m

Időtartam: 4,5 óra