Ra Gusela

Az érdekes nevű Ra Gusela a Dolomitok egyik kevésbé jelentős hegycsúcsa a Passo Giau közelében. 2592 méter magas. Dominanciája mindössze 1,5 km, azaz a legközelebbi magasabb hely 1500 méterre fekszik tőle. Ez a hegy az Averau (2649 m). A Ra Gusela prominenciája 182 m.

A Ra Gusela szerintem a Dolomitok egyik leglátványosabb hegycsúcsa. Naponta ezrek csodálják meg az autóval is járható Passo Giau irányából. A csúcsára azonban már kevesen jutnak fel. Ennek egyik oka az, hogy jelzett út nem vezet fel a csúcsra. Pedig ez a jelzés nélküli ösvény kifejezetten könnyű. Ennek az ösvénynek a kezdőpontjához viszont egy kicsit nehezebb eljutni: akármelyik irányból is indulunk, egy-egy rövid és nem túl technikás via ferrátát kell "leküzdeni".

Motiváció

A Ra Guselára a turistatérképek szerint nem vezet fel ösvény. Ám az internetet böngészve, a SummitPoston megtaláltam a leírását, miszerint nem nehéz feljutni rá. Érdekességét növeli egy kis via ferrata is. A Passo Giauhoz nagyon közel van, ezért "hipp-hopp" fel lehet rá jutni. Ráadásul nagyon látványos hegycsúcs. Ha valaki a közelben van, és van pár órája, kár kihagyni. Hát én pont ebben a helyzetben voltam.

 

A túra

Ezen a napon kora reggel és délután három között Attila barátommal megmásztuk a Tofana do Dentro és a Tofana di Mezzo csúcsokat. Visszamentünk az kempingbe és ettünk valamit. Én heverésztem egy fél órát. Az idő szép volt, és még csak fél öt volt. Nem bírtam magammal: úgy döntöttem, hogy elmegyek a közeli Ra Guselára. Attila inkább bement Cortina d'Ampezzóba inni egy kávét...

A Passo Giaunál leparkoltam az autóval. Pár száz métert kiépített járdán kellett menni. Majd legalább egy kilométert egy tehenekkel, tehénszarral, szivárgó vizekkel és sárral borított legelőn a hegy lábánál. A hegyet meg kellett kerülni: az ösvény a hátsó lankásabb hegyoldalon vezet föl. Útközben egy via ferráta segített leküzdeni egy nem túl magas sziklafalat. Majd nemsokára bal kéz felé letértem a jelzett turistaútról. A Ra Guselára vezető ösvény szerencsére látható volt. Hamar feljutottam a csúcsra, ahol egyedül szemlélődhettem. A kilátás fantantasztikus volt. Mint a képeken is látható.

A Ra Guseláról a közeli Nuvolaut céloztam meg, hogy még egy hegycsúcsot "begyűjtsek" aznap.

 

"Nettó" szintemelkedés: 356 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 2340 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 15 km