Velika Raduha

A Raduha a Kamnki-Alpok legkeletebbre eső, 2000 méteres magasságot meghaladó tömbje. Legmagasabb pontja a Velika Raduha. Szlovéniában található.

Magassága 2061 méter. Dominanciája 8 km, azaz 8 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs. A legközelebbi nála magasabb hegycsúcs a Velika Zelenica (2114 m). A Raduha prominenciája 808 m.

 

Motiváció

2000 méteres magasság alatt nem igazán hegy a hegy. 2011 januárjában voltam utoljára kirándulni - a Wechselen - mely nem éri el ezt a magasságot. Június volt, és mentem volna már egy nagyobb hegyre. Mindezt a lehető legkisebb "erőfeszítéssel". A Pécshez legközelebb eső 2000 métert elérő hegyek az ausztriai Koralpe - és a Raduha. Mivel a Koralpe legmagasabb csúcsán már kétszer is voltam, ezért ezúttal a Raduhát választottam. Külön motivált, hogy a hegy északi oldalán via ferrata útvonal volt, és így a via ferrata felszerelésem sem csak a szekrényben porosodna...

A túra

Reggel indultam Pécsről autóval. Nem túl gyors haladással 13:45-kor a Raduha lábánál voltam. Pár perc alatt összeszedtem magam, és elindultam. Mindjárt egy kisebb fenyvesen kellett átvágni, ahol megcsapott a "részegítő' illata a nedves magashegyi fenyvesnek. A Raduha sziklafaláig eljutva semmi érdemleges nem történt. Ott viszont olyan élmény várt, amire nagyon régóta vártam: vadon növő virágzó rhododendronokat láttam! Rögtön két félét is. Ezután hamarosan elértem a via ferrata szakaszhoz. Nem volt nagy kihívás: még a felszerelést sem kellett elővennem a hátizsákból. Kis plusz élményt jelentett, hogy június ellenére voltak még kisebb hófoltok, amin át kellett menni. A csúcs látványos volt: egyik oldalán majdnem függőleges sziklafal, míg a másik oldala enyhe füves lejtő, birkalegelőként hasznosítva. A lefelé út eseménytelenül telt. A nap további izgalmát a szálláskeresés jelentette: úgy gondoltam, hogy nem megyek le az autóval kb. 45 percnyi távolságban lévő lucei kempingbe, hanem találok magamnak helyet az erdőben. Az első hely, amin elgondolkodtam, nem tűnt túl jónak: tele volt állatnyomokkal. Tudnivaló, hogy ebben a hegységben medvék és farkasok is élnek. Másodjára találtam egy erdei tanyától kb. 300 méterre lévő erdő szélét, ami jó helynek tűnt a sátor felállítására.

 

A túra hossza: 8 km

"Nettó" szintemelkedés: 715 m

"Bruttó" szintemelkedés: 735 m

Időtartam: 5 óra