Slemenova špica

A Slemenova špica nevű hegy a Júliai-Alpok szlovén részén fekszik. Egyáltalán nem jelentős hegycsúcs - mégis nagy népszerűségnek örvend a turisták körében könnyű megközelíthetősége miatt. Magassága 1909 méter. A nála sokkal magasabb Mojstrovkától (2366 m) a Sleme nevű hágó választja el. Ami mégis látványossá teszi ezt a hegycsúcsot, az az, hogy meredek fallal emelkedik a Planica nevű völgy fölé. A szintkülönbség 800 méter! 

A Slemenova špica dominanciája csekély 800 méter. A legközelebbi nála nagyobb hegycsúcs a Mala Mojstrovka (2334 m). A Sleme hágó által meghatározott prominenciája 94 méter.

Motiváció

Nem, a Slemenova špica nem volt álmaim hegycsúcsa. Amolyan vésztartalékként tartottam számon. Valahogy úgy: ha van 1-2 órám, és a közelben vagyok, akkor elmegyek oda. Ennek a napnak a délelőttjén megpróbáltam a Krn nevű hegyet megmászni. A heves eső miatt 930 méter szintemelkedést legyűrése után kénytelen voltam visszafordulni a csúcs közeléből. Délután alternatívaként a Velika Mojstrovkával próbálkoztam, de onnét meg a havas-jeges viszonyok és a megfelelő felszerelés hiánya miatt kellett hamar visszafordulnom. Így maradt ez a nem túl kívánatos "tartalékhegy" - hogy ne maradjak sikeresen megmászott hegycsúcs nélkül aznap sem.

A túra

Mint már említettem, a délelőtti sikertelen Krn-támadás után - néhány óra pihenést közbeiktatva - úgy döntöttem, hogy újra próbálkozom: ezúttal a Velika Mojstrovkával. A Vršič-hágó közelében parkoltam le. Nem a hágón - hogy ne kelljen 3 Euró parkolási díjat fizetnem. Délután 6 óra lehetett, amikor elindultam. Egy pillanatnyi rossz döntés eredményeképpen a hegy északi oldalán felvezető utat választottam. Ez hiba volt: utólag utánaolvasva megtudtam, hogy ez egy sokkal nehezebb út lett volna, mint a déli. A feltételes mód azért van, mert már a technikai nehézségek megtapasztalása előtt vissza kellett fordulnom: az alig járt ösvény meredek jeges-havas hegyoldalban vezetett. Nekem se hágóvasam, se bakancs-karmaim, se túrabotom nem volt. Emellett egyedül voltam, a hegy teljes ködben állt, és sötétedett. Szerintem normális ember nem ment volna tovább. Nekem is győzött a józanabbik felem, és visszafordultam. De nem kellett az autóig lemenni: ott volt a közelben a Slemenova špica, mint tartalék csúcs. Ezt már nehézség nélkül "megmásztam". Kilátás semmi a köd miatt. Legnagyobb "élményem": az óvatos lépkedés a meredek és vízzel áztatott füves hegyoldalban úgy, hogy a mindent beborító birkabogyókon el ne csússzak. De hogy ne csak csúnyákat mondjak: a vízcseppekkel borított erdő megmutatta a szép arcát is.

A túra hossza a délelőtti Krn túrával együtt: 15 km

"Nettó" szintemelkedés: 359 m

"Bruttó" szintemelkedés a délelőtti Krn túrával együtt: 1547 m