Krn

Az érdekes nevű Krn egy a Júliai-Alpok szlovén részén fekvő hegy, 2244 méteres magassággal. Noha ez a magasság nem kiemelkedő a Júliai_Alpokban, ez a hegy mégis jelentős és ismert. Egyrészről azért, mert a többi 2000 méter feletti hegycsúcstól elkülönülten áll, a hegység déli peremén. Ezt viszonylag jelentős dominanciája is mutatja: 10 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs. A legközelebbi nála magasabb hegy egyébként a Travnik (2252 m). A Krn prominenciája 599 m, amit a Travnikhoz vezető gerincvonal legmélyebb pontja, a Prehodci nevű hágó 1645 méteres magasságából számolhatunk ki.

A Krn szomorú történelmi jelentőséggel is bír: az első világháború véres caporettói csatái részben ennek a hegynek az oldalában zajlottak. Az akkori tudósításokban az olasz nevén szerepelt: Monte Nero.

Motiváció

Az előbbi bekezdésben már leírtam, hogy miért érdekes ez a hegy. Pont ezért gondoltam, hogy ha már úgyis eltöltök 3 napot a Júliai-Alpokban, akkor egy napot rászánhatok a Krnre is.

A túra

Reggel a szállás ablakán kinézve minden vizesnek tűnt, és az ég is tele volt felhőkkel. A Krn lábához érve sem tűnt a helyzet jobbnak. Na nem baj: a természet minden arcával szép tud lenni - hát elindultam. Félúton csöpögni kezdett az eső. Aztán minél feljebb értem, ez hideg széllel is párosult. Később már nem csak szemerkélt az eső, hanem erősen zuhogott. 1920 méteres magasságben döntöttem úgy, hogy feladom, és visszafordulok. Épp 3/4-énél voltam az útnak. Nem jó ilyenkor visszafordulni - de akkor úgy éreztem, hogy folytatni sem jó. Különösképpen, hogy a Krn nem életem nagy álma volt. Csak egy csúcs a sok közül. Nem baj - majd máskor újra megpróbálom.

Útközben egyébként nem találkoztam hegymászókkal, kivéve egy olasz turistával, aki egy bokor alatt várakozott az eső végét várva.

A túra hossza: 9 km

"Nettó" szintemelkedés: 930 m

"Bruttó" szintemelkedés: 940 m

Időtartam: 3 óra