Cristallino d'Ampezzo

A Cristallino d'Ampezzo egyike a Cristallo 3000 méter fölötti hegycsúcsainak. Magassága 3008 méter.

Dominanciája 800 m, azaz 800 méteres sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs. A legközelebbi magasabb csúcs a Cima di Mezzo (3154 m). Prominenciája sem túl jelentős: 89 méter. Ezt az értéket a Cima di Mezzo csúcshoz vezető gerincvonal legmélyebb pontjának, a Forcella Staunies nyereg magasságából lehet kiszámolni.

Népszerű hegy a turisták számára, mivel a Forcella Staunies nyeregig libegővel fel lehet jutni.

Motiváció

A Cristallino d'Ampezzo esetében maga a csúcs kevésbé érdekes. Igaz, hogy 3000 méternél magasabb, ám kis dominanciája és kis prominenciája miatt mégsem jelentős csúcs. Ráadásul városi kirándulók is eljuthatnak ide a felvonók segítségével. És mégis különleges élményt ad: az egyébként meglehetősen könnyű via ferrata útvonal, mely felvezet rá, áthalad a 27 méter hosszú, mély szakadék fölött kifeszített függőhídon, mely hidat a Cliffhanger című film tett híressé!

A túra

Viszonylag kora reggel parkoltumk le az autóval az 1808 méter magas Passo Tre Croci nevű hágónál. Innét gyalog mentünk fel a Són Fórcia-menedékházhoz. Noha libegővel is fel lehetett volna jutni ide, mégis a gyalogos verziót választottuk. Költségkímélési okból is, de amiatt is, mert így a fizikai teljesítmény értékesebb lett. A menedékháztól már mi is kabinos felvonóval folytattuk utunkat. Ez azonban még nem indult: kellett várnunk vagy 35 percet. A felvonó retro 60-as évekbeli. Önmagában is élmény. Mivel az első kabinnal jutottunk fel, elsőként indulhattunk a Cristallino irányában is. A magányos kirándulás előnyét csak később értékelhettük igazán... A Cristallino csúcsára I. világháborús via ferrata útvonal vezetett fel, fémlépcsőkkel, drótkötelekkel, sziklába fúrt alagutakkal, és a híres függőhíddal. Odafelé a függőhíd látványát kettesben élvezhettük Attilával.

Hamar odaértünk a csúcsra, és már indultunk is vssza a felvonó felső állomásához. És visszafelé jött a fekteleves! Via ferrata felszereléssel ellátott remegő lábú vezetett fizetős turisták tömege torlaszolta el a függőhidat. Csak hosszas várakozás után lehetett átjutni a hídon. Az egész jelenség olyan morbid és bosszantó volt, hogy kis híján tönkretette túránkat. Na de ezt megpróbáltuk elfelejteni, és indultunk tovább a közelben fekvő magasabb Cima di Mezzóra...   

 

"Nettó" szintemelkedés: 500 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1048 m

A teljes aznapi túra hossza: 14 km

A teljes aznapi túra időtartama: 10 óra