Velika Zelenica

A Veliki Zelenica Szlovéniában található, a Kamniki-Alpok keleti részén. 2114 méter magas. Nevét "Nagy-Zöldnek" lehetne fordítani. Ezt a nevet a tetején lévő fennsíkszerű rész zöld legelője indoklohatja. A Velika Zelenica és a tőle 600 méterre délre lévő Veliki vrh nevű csúcs valójában egy hegytömböt képviselnek. A Velika Zelenica néhány méterrel magasabb, mint a Veliki vrh. Ennek ellenére a Velika Zelenica pontos csúcsát nekem nem sikerült beazonosítani. Nincs semmi jelzés, és a hegytető meglehetősen lapos. De azért figyelni kell: a fennsíkszerű rész északi irányban egy több száz méter mély közel függőleges sziklafallal szakad a mélybe.

A Velika Zelenica dominanciája mindössze 2 km a szomszédos Ojstrica (2350 m) miatt. Ezért aztán nem is egy híres hegy. Prominenciája se túl nagy: 244 méter.

Mágmászni közepesen nehéz. A turistatérképek szerint jelzett turistaút nem vezet ra. A valóságban egy gyengén jelzett ösvény vezet hozzá, melynek vonala többnyire követhető. Végső szakasza még jó időben is nehezen járható a meredek görgeteges hegyoldalban.

 

Motiváció

Elsődleges célom az alacsonyabb - ám sokkal jelentősebb - Raduha megmászása volt, melyet az előző nap sikeresen teljesítettem is. Erre a napra hazaindulás előtt könnyű feladatnak tűnt a közeli és 2000 méteres magasságot meghaladó Veliki vrh és Velika Zelenica megmászása.

A túra

Nem akartam túlerőltetni magam, ezért a lehető legmagasabbra felmentem autóval. Ez a Planina Ravne nevű legelőt jelentette 1520 méter magasságban. Jó minőségű makadám út vezetett fel a legelőig. Útközben több tehenek terelésére létesített kaput kellett kinyitni és bezárni, mire feljutottam. A legelőtől egy darabig jelzett turistaúton kellett továbbhaladni. Eleinte fenyvesekben, majd törpefenyő övezetben. A törpefenyő övezetben egy nem túl feltűnő elágazásnál egy gyengén jelzett ösvény vezetett a Veliki vrhre. Az utat rhododendronok és két féle encián tette emlékezetessé. A csúcs alatti katlanban egy méretesebb fagyott hómezőn (június 10.) kellett átkelni. Utána az ösvény elveszett. A katlan fölött magasan ott volt a Veliki vrh hegygerince. Két feljutási módot láttam lehetségesnek: vagy a meredek és csúszós kőgörgetegen megyek fel, és ekkor két lépés előre, egy csúszás vissza módszerrel haladok. Vagy pedig felmászok a görgeteg melleti sziklákon. Az utóbbit választottam. Volt egy-két nehezebb pillanat, de megoldható volt. A hegygerinc inkább egy fennsík szerű képződmény volt. Egyik végén a Veliki vrh nevű csúcs, másik végén a Velika Zelenica. A Veliki vrh volt az első kiválasztottam, amiot a Velika Zelenica követett. Kilátás ugyan nem volt sok a felhők miatt, de a hegyet borító enciánmező bőségesen kárpótolt.

A Veliki vrh - Velika Zelenica túra hossza: 7 km

"Nettó" szintemelkedés: 594 m

"Bruttó" szintemelkedés: 726 m

Időtartam: 4,5 óra