Prisojnik

Ez a nagyszerű hegy a Júliai-Alpok szlovén részén található, a Vršič-hágó közelében.

Magassága 2547 méter. Dominanciája csupán 2 km, a közelben fekvő magasabb Razor (2601) miatt. Hiába: a Júliai-Alpokban sűrűn tornyosulnak a hegycsúcsok. A Prisojnik prominenciája 557 m.

Motiváció

Egy jelentősebb, kb. 2500 méter magas, de viszonylag kis szintemelkedéssel megmászható, és Pécshez közel eső hegycsúcsot kerestem. Ezeknek a kritériumoknak a Prisojnik megfelelt. Ezért e köré szerveztem ezt a kis szlovéniai hegymászó utat.

A túra

Pécsről indulva a Vršič-hágóhoz 2 órakor sikerült eljutni. A gomolygó felhők ellenére nagy tempóval megindultam a Prisojnikra. Az első élményt néhány havasi gyopár adta. Öt éve nem láttam havasi gyopárt! A következő élmény az óriási sziklakapu látványa volt. Olvastam előtte róla, de a valóságban még jobb volt! Eddig még néha egy-egy pillanatra volt napsütés, de innét már nem. A via ferrata szakaszhoz már teljes ködben érkeztem. Technikailag nem volt nehéz, de úgy tűnt, hogy kitettsége igen nagy volt: vékony gerinceken kellett átjutni, nagy mélység felett. De ezt inkább csak sejtettem a sűrű köd miatt. A gerinc északi oldalán látványos több méter magas hófalak maradtak meg, annak ellenére, hogy június volt.

A sűrű ködben és a jeges szélben kissé nyomasztó volt egyedül, de néhány kéregető havasi csóka a hegycsúcson javította a hangulatot. Lefelé másik utat választottam: nem volt kedvem a via ferrátán ismét végigmenni. Hát ez a másik út végülis nehezebb volt: egy jéggel bélelt kuloáron kellett leereszkedni. Nem volt se túrabotom, se hágóvasam, ezért nagyon ésszel kellett lejönni. Kb. fél órányira voltam az autótól, amikor esni kezdett az eső. Szerencsére eljutattam az autóig, amikor az eső átváltott erős jégesővé. Nem baj: most már voltam a Prisojnikon!

A túra hossza: 9 km

"Nettó" szintemelkedés: 938 m

"Bruttó" szintemelkedés: 1073 m

Időtartam: 5 óra