Windberg

A Windberg a Schneealpe legmagasabb csúcsa. A Schneealpe a Rax-Schneeberg csoport harmadik legjelentősebb csúcsa a Klosterwappen és a Heukuppe után. Magassága 1903 méter, prominenciája 693 méter. A nála lekközelebbi hegy a Rax legmagasabb csúcsa, az innét 7 kilométerre fekvő 2007 méter magas Heukuppe. A Schneealpe 1770 méteres magasságában egy nagy mészkőplató felszik. A Windberg ennek a platónak a szélén a legmagasabb kiemelkedés.

Motiváció

Miután a Klosterwappent és a Heukuppét már megmásztam, logikus volt, hogy a Rax-Schneeberg csoport harmadik legjelentősebb csúcsának, a Heukeuppénak is sorra kell kerülnie...

A túra

Október vége volt. A megelőző napokon sok csapadék esett, és elég hideg is volt. 924 méter magasságban parkoltam le az autóval. Ebben a magasságban néhány fokkal fagypont alatt volt a hőmérséklet. Eleinte csak kevés hó borította az utat. Ahogy feljebb haladtam, a hó egyre több lett. Útközben zergével és őzekkel is találkoztam.Őket úgy látszik, a hó kevéssé zavarta. Engel eléggé akadályozott a hó. A jelzett turistaút egy mészkőhasadék alján kapaszkodott fel a Schneealpe mészkőfennsíkjára. De itt méteresnél is mélyebb hó volt. Nem tudtam itt tovább haladni, és ki kellett mésznom a hasadékból a meredek hegyoldalba. Szerencsére sikerült. Ezután gyorsan átvágtam a fennsíkon. A Windbergre való feljutás sem volt túl könnyű: itt viharos és jeges szél fújt, ami a havat is felkavarta. Magán nem kavarta a szél a havat, és itt kárázatos volt a kilátás az Alpok közelebbi csúcsaira. Lefelé gyorsan haladtam. Az ereszkedés második felét az nehezítette meg, hogy a napsütésben megolvadt a hó, és 10-15 cm mély latyakos hóban kellett haladnom. Az autónál nadrágot és cipőt kellett cserélnem. Szerencsére volt tartalék.


A túra szintemelkedése: 979 méter

A túra hossza: 8 km

A túra időtartama: 3 óra 50 perc