Sonnwendstein

A Sonnwendstein népszerűségét az adja, hogy a Semmering-hágótól könnyen megközelíthető, jó kilátást adó hegy. A Semmering-hágó felé eső része kedvelt sícentrum is. A hegy 1523 méter magas. Prominenciája 250 méter. A hozzá legközelebb eső magasabb hegy a 8 kilométerre fekvő, 1782 méter magas Stuhleck.

Motiváció

Bécs közelében szerettem volna egy viszonylag könnyen elérhető hegycsúcsra felmenni. Mivel havasak voltak az utak, ezért választottam a Semmering-hágó melletti Sonnwendsteint. A Semmering-hágóra vezető autópálya majdnem mindig járható.

A túra

A hágó közelében, Greisben parkoltam le az autót. Rögtön 15 centis hó fogadott. Az útvonal (Almsteig) elején még volt néhány nyom. Később már nem voltak nyomok, és a friss hó is elérte a 30 centis mélységet. Szerencse, hogy volt nálam túrabot, mert anélkül nagyon nehézlett volna a meredek és havas hegyoldalakon haladni. Sem a csúcson, sem útközben senkivel sem találkoztam a túra során. Lefelé a Waldwegen mentem vissza Greisbe, a Semmering-hágó érintésével. A nehézségek ellenére nagyon megérte a túrát végigcsinálni, mert fantasztikusan szép volt a natúr havas táj.


"Nettó" szintemelkedés: 645 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 710 m

A túra hossza: 9 km

A túra időtartama: 3 és fél óra