Heukuppe

A "Heukuppe" név valószínűleg nem olyan sokatmondó, mint a Rax. A Rax az osztrák és magyar hegymászók körében ismert és nagyon kedvelt cél. A Heukuppe a Rax legmagasabb csúcsa. 2007 méter magas. Prominenciája is igen nagy: 992 méter. A hozzá legközelebb eső magasabb hegy a 12 kilométerre eső 2076 méter magas Schneeberg.

Motiváció

Minden 2000 méter fölötti hegycsúcs érdekel. Ami a normál "akciórádiuszomban" van, az különösen. A Rax egy ilyen hegy. Mivel a szomszédos és még jelentősebb Schneebergen már jártam, most a Rax került sorra, amit egy bécsi útba illesztve másztam meg.

A túra

A Preiner Gscheid nevű hágótól indultam. Különleges idő volt: 1070 méteres magasságban is 31 fokot mutatott a hőmérő amikor elindultam. A Raxra nagyon sok, különböző nehézségű útvonal vezet fel. Én a Preiner Gscheidtól a Heukuppéra vezető legrövidebb utat, a könnyű Reisstalersteigot választottam. A/B Klettersteig fokozatú. Egy kisebb kapaszkodás és egy vaslétra jelenti az érdekességét. Szép tájon át vezet, helyenként jó kilátással. A lapos tetejű Heukuppén pihentem egy negyed órát, majd visszaereszkedtem az autóig. Jó kis túra volt. A túra részeként talán azt is megemlíthetem, hogy utána nem találtam igazi kempinget. Egy zártkörűnek tűnő kempinget találtam csak. Mellette az erdőben táboroztam le. De legalább a vizesblokkot tudtam (titokban) használni


"Nettó" szintemelkedés: 938 m

A túra teljes "bruttó" szinetemelkedése: 977 m

A túra hossza: 9 km