Mulejev vrh

A Mulejev vrh a szlovéniai Pohorje hegység 4. legmagasabb csúcsa, illetve a hegység középső és keleti részének a legmagasabb része. A hegy magassága 1533 méter. Dominanciája 4 km, azaz 4 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Jezerski vrh (1537 m). A Mulejev vrh prominenciája 233 méter.

A hegy tetején kisebb adótornyot építettek, és egy kilátót tákoltak. Mivel a hegy teteje meglehetősen lapos, és nagyrészt fenyőersővel borított, a kilátó pedig kicsi, ezért a kilátás igen korlátozott. 

Nem messze a hegycsúcstól fekszik a Lovrenška Jezera nevű tóegyüttes. Több szempontból is különlegesek ezek a tavak. Ritka jelenség az, ha egy csoport tó egy lapos hegygerinc tetején helyezkedik el! Emellett a tó mocsaras partjait törpefenyő borítja. A Pohorjében a törpefenyő nagyon ritka. De itt van.

Motiváció

Az előző napon nagyon kifáradtam: betegen másztam meg három 2000 méter feletti hegycsúcsot. Ezért erre a napra márcsak egy hegyi sétát terveztem. Mivel útközben nagyjából útba esett a Pohorje, innét választottam úticélt: a Mulejev vrh nevű hegyet.

A túra

Hajnalban indultam el vadkempingezésem helyszínéről. Nem hegymászással kezdtem, hanem előbb megnéztem útközben két barokk templomot, meg egy középkori várat. Így is 9 órakor a Roglán voltam, ahonnét a túrámat megkezdtem. "Light"-os erdei séta volt. Útközben láttam egy friss állatnyomot. Nem tudom, hogy farkas vagy kutya volt-e? Kis bóklászás után megtaláltam a Mulejev vrh lapos hegytetejét is. A hegytető fenyvessel és áfonyással volt borítva. Nagyon szeretem az áfonyásokat! Egy ócska kis kilátó volt a hegytetőn, ahonnét szinte semmit nem lehet látni. Nem baj, nem is ez a lényeg. Továbbmentem a Lovrenška Jezera nevű tóegyütteshez. Ez már igazán szép volt, és különleges! Innét az út vissza az autóhoz még 5 kilométer volt. De nem volt nehéz. Összességében egy kellemes és szép kirándulás volt. Ezután már csak vissza kellett autóznom Fonyódligetre, ahol feleségem és lányom vártak rám.
 

"Nettó" szintemelkedés: 95 m

A túra "bruttó" szintemelkedése: 230 m

A teljes túra hossza: 10 km

A túra időtartama: 4 óra