Lučka Baba

Ennek a hegynek két neve is van: Lučka Brana, vagy Baba. A Kamniki-Alpok egy nem túl jelentős hegycsúcsa. A Planjava és az Ojstrica gerincének egy kiemelkedő pontja. Magassága 2335 méter. De vannak olyan források is, melyek szerint csak 2244 méter magas. Dominanciája mindössze 500 méter, azaz 500 méteres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs a Planjava 2392 méter magas keleti csúcsa. A Lučka Brana prominenciája körülbelül 45 méter.

A  Lučka Brana egy főként csupasz mészkőből álló sziklagerinc, melynek északi oldala függőlegeshez közelít. A gerincen és a déli oldalon minimális növényzet is van.

Motiváció

Igazi célom a Planjava volt. Oda azért szerettem volna elmenni, mert ez a Dél-Dunántúlhoz legközelebb eső 2350 méternél magasabb hegycsúcs. Tudom, ez nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg e miatt döntöttem ez a hegy mellett. A Planjavára több úton is fel lehet jutni. Akár úgy is, hogy a Lučka Branát is útba ejtjük. Ezáltal egyel több 2000 méter feletti hegyet lehet "meghódítani".

A túra

Hajnalban indultam el autóval Fonyódligetről. 11 óra körül értem a túrám kezdőpontjához, mely igen messze volt a Planjavától. De a Planjava előtt még a Lučka Branát is útba ejtettem. Az az igazság, hogy igen nehezen jutottam el már ide is. A terep is nehéz volt: 3 kisebb hágón kellett átjutni a Lučka Branáig. De valószínűleg ennél is nagyobb nehézséget okozott, hogy eléggé meg voltam fázva, a szem-kötőhártya-gyulladásom is volt, és a 9 hónappal korábbi súlyos betegségemet sem hevertem még ki teljesen. Azért nem adtam fel, és eljuttam a Lučka Branára. Sem akkor nem volt jó, sem utólag visszaemlékezve nincsenek jó emlékeim a kirándulásról. Szerencsére ezt csak erről a túrámról mondhatom el.

A Lučka Branáról továbbmentem a Planjavára.

 

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1745 m

A teljes túra hossza: 18 km

A  teljes túra időtartama: 9 óra