Plackles

Valószínűleg a "Plackles" név nem mond semmit a legtöbb embernek - még azoknak sem, akik szeretnek túrázni. A Hohe Wand neve már sokkal ismertebb. A Hohe Wand egy látványos, hosszú és magas mészkőszirt, mely Bécs környékének egyik legnépszerűbb helyszíne a sziklamászásra és kirándulásra vágyó embereknek. A Plackles a Hohe Wand legmagasabb pontja. Az égvilágon semmi érdekes nincs benne, és emiatt nagyon kevesen látogatják.

A Plackles magassága 1132 méter, prominenciája 392 méter.

Motiváció

Bécsben volt dolgom, és kora délután el tudtam szabadulni. Ha már a lehetőség adódott, akkor nem indultam egyből haza, hanem elmentem a közeli Hohe Wandra, ahol eddig még nem jártam. Mint már írtam: a Hohe Wand nem legmegasabb pontjáról - a Placklesről - híres, nekem ennek ellenére fontos, hogy legyek fenn a legmagasabb ponton. Ami nem zárja ki, hogy a Hohe Wand élvezetesebb részein is járjak útközben.

A túra

Zweiersdorfban hagytam az autót. Mivel nem ismertem a Hohe Wandra vezető útvonalak valódi nehézségét, ezért a könnyűnek jelzett Springlessteigot választottam. Tényleg könnyű volt. Ugyan biztosított út volt, ám a biztosítást nem kellett használni egyáltalán. Szerintem csak havas és jeges viszonyok közt nyújt valós segítséget. Ez az útvonal a Hunertushaushoz vezet. Onnét a sziklafal peremén vezet egy kellemes ösvény a híres Große Kanzel kilátóponthoz. Nem messze ettől az ösvénytől szelíd zergék és kőszáli kecskék laknak, akikkel volt szerencsém találkozni. A Große Kanzeltől lehet fölmenni a Placklesre, ahol a nem túl szép fenyőerdő közepén néhány épület áll - talán katonai vagy távközlési céllal. Tényleg felejtős helyszín. Innét visszaereszkedtem a Große Kanzlhez, majd nagy tempóban le az autóhoz a Grafenbergwegen. Mire az autóhoz értem, már félhomály volt. Ideje volt hazaindulni.


"Nettó" szintemelkedés: 624 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 650 m

A túra hossza: 6 km

A túra időtartama: 2 és fél óra