Najvišji rob

A Najvišji rob a Zeleniške špice (azaz Zöld-csúcsok) nevű hegygerinc legmagasabb hegycsúcsa a Kaminki-Alpokban. Magassága 2127 méter. A hegycsúcsot a közeli Planjava délkeleti gerincétől egy mindössze 12 méterrel alacsonyabb hágó választja el. Dominanciája mindössze 100 méter, azaz 100 méteres sugarú körben nincs magasabb hegy nála. Az a bizonyos magasabb hegy a Planjava - és annak is a délkeleti gerince. A Planjava úgy egyébként 2394 méter magas. A Najvišji rob prominenciája 12 méter.

A Zeleniške špice kedvelt a sziklamászók körében.

Motiváció

Igazi célom a Planjava volt. Oda azért szerettem volna elmenni, mert ez a Dél-Dunántúlhoz legközelebb eső 2350 méternél magasabb hegycsúcs. Tudom, ez nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg e miatt döntöttem ez a hegy mellett. A Planjavára több úton is fel illetve le lehet jutni. Akár úgy is, hogy a Najvišji robot is útba ejtjük. Ezáltal egyel több 2000 méter feletti hegyet lehet "meghódítani".

A túra

Hajnalban indultam el autóval Fonyódligetről. 11 óra körül értem a túrám kezdőpontjához, mely igen messze volt a Planjavától. De a Planjava előtt még a Lučka Branát is útba ejtettem. Az az igazság, hogy igen nehezen jutottam el már ide is. A terep is nehéz volt: 3 kisebb hágón kellett átjutni a Lučka Branáig. De valószínűleg ennél is nagyobb nehézséget okozott, hogy eléggé meg voltam fázva, a szem-kötőhártya-gyulladásom is volt, és a 9 hónappal korábbi súlyos betegségemet sem hevertem még ki teljesen. Azért nem adtam fel, és eljuttam a Lučka Branára. Sem akkor nem volt jó, sem utólag visszaemlékezve nincsenek jó emlékeim a kirándulásról. Szerencsére ezt csak erről a túrámról mondhatom el.

A Lučka Branáról továbbmentem a Planjavára. Volt egy biztosított szakasz is (egy nagyon egyszerű via ferrata). Az idő száraz volt, a biztosításra nem volt szükség. Nedves vagy jeges időben gondolom azért jó szolgálatot tesz a biztosítás. A csúcsra felérve egyáltalán nem éreztem semmilyen csúcson érzendő eufórikus érzést. Átnéztem a nyugati csúcsra (ami nagyrészt felhőben volt), mald egy perc múlva már jöttem is le onnét - tovább a Najvisji rob nevű hegycsúcsot megcélozva. Hamar leértem a Planjavát és a Najvišji robot elválasztó hágóhoz, ahol pihentem egyet. Majd megnéztem a Najvišji rob csúcsa közelében egy sziklaablakot, amin át le lehetett nézni a mélybe. A csúcson itt sem időztem sokat, hanem indultam vissza: még kb. 8 kimlométer várt rám, és nem éreztem magam fittnek. Lefelé menet találkoztam egy alpesi szalamandrával. Mégsosem láttam alpesi szalamandrát, sőt semmilyen szalamandrát nem láttam még. Ezért ennek nagyon örültem. Nagy-nehezen eljutottam az autóig. Már sötétedett. Leautóztam a hegy alatti völgybe, és az első alkalmasnak tűnő erdőszélen felvertem a sátrat, és elmentem aludni.

 

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1745 m

A teljes túra hossza: 18 km

A  teljes túra időtartama: 9 óra