Planjava

A Planjavának két csúcsa van. A nyugati csúcsa 2394 méter magas, míg a tőle 400 méter távolságban lévő keleti csúcsa két méterrel alacsonyabb. Turistaút csak a keleti csúcsra vezet - és én is ezen a csúcson voltam.

A Planjava egy csupasz mészkőből álló hegy, melynek északi oldala majdnem függőleges.

Motiváció

A Planjava a Dél-Dunántúlhoz legközelebb eső 2350 méternél magasabb hegycsúcs. Tudom, ez nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg e miatt döntöttem ez a hegy mellett

A túra

Hajnalban indultam el autóval Fonyódligetről. 11 óra körül értem a túrám kezdőpontjához, mely igen messze volt a Planjavától. De a Planjava előtt még a Lučka Branát is útba ejtettem. Az az igazság, hogy igen nehezen jutottam el már ide is. A terep is nehéz volt: 3 kisebb hágón kellett átjutni a Lučka Branáig. De valószínűleg ennél is nagyobb nehézséget okozott, hogy eléggé meg voltam fázva, a szem-kötőhártya-gyulladásom is volt, és a 9 hónappal korábbi súlyos betegségemet sem hevertem még ki teljesen. Azért nem adtam fel, és eljuttam a Lučka Branára. Sem akkor nem volt jó, sem utólag visszaemlékezve nincsenek jó emlékeim a kirándulásról. Szerencsére ezt csak erről a túrámról mondhatom el.

A Lučka Branáról továbbmentem a Planjavára. Volt egy biztosított szakasz is (egy nagyon egyszerű via ferrata). Az idő száraz volt, a biztosításra nem volt szükség. Nedves vagy jeges időben gondolom azért jó szolgálatot tesz a biztosítás. A csúcsra felérve egyáltalán nem éreztem semmilyen csúcson érzendő eufórikus érzést. Átnéztem a nyugati csúcsra (ami nagyrészt felhőben volt), mald egy perc múlva már jöttem is le onnét - tovább a Najvisji rob nevű hegycsúcsot megcélozva.

 

A túra nettó szintemelkedése: 938 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1745 m

A teljes túra hossza: 18 km

A  teljes túra időtartama: 9 óra