Király-hegy

A Király-hegy az Alacsony-Tátra keleti felének legmagasabb csúcsa. Emellett a hajdani Gömör Vármegye legmagasabb pontja is. 1947 méter magas.

Motiváció

Nagyapám Dobsinán született. A Király-hegy mindössze 15 kilométerre fekszik Dobsinától. Járt rajta a nagyapám és az édesapám is. Szinte nekem is "kötelességem" volt elmenni ide. És az is szempont volt persze, hogy a hajdani Gömör Vármegye legmagasabb pontja.

A túra

Garamfőről indultam reggel hét körül. A legrövidebb jelzett úton kapaszkodtam fölfelé, különösebb események nélkül. 1700 méteres magasságnál szép sziklaszirtek állnak ki a hegyoldalból. Itt mormotákat láttam! Innét már hamar feljutottam a csúcsra. A legmagasabb pont nem is a hivatalosan jelzett csúcs, hanem egy szikla attól nyugatabbra, kb. 350 méter távolságban. Persze oda is elmentem. Az első voltam a hegycsúcson aznap. Amikor indultam lefelé, akkor ért fel 3 hegyi futó. Tehát elindultam lefelé. De nem rögtön vissza az autóhoz, hanem kitérővel a Király-sziklára. De erről már a következő bekezdés szóljon...

 

A túra időtartama: 7 óra 50 perc

A túra nettó szintemelkedése: 1022 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1125 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 23 km