Jávoros

A Jávoros-hegység a hajdani Zólyom- és Nógrád-vármegye határán emelkedik. 1044 méter magas. Déli lejtőin katonai gyakorlótér terül el. Sőt, maga a csúcs is hivatalosan a gyakorlótér területén fekszik, ha nem is messze annak határától. Így elméletileg ide "földi halandó" nem is teheti be a lábát. Gyakorlatilag azért ennek nincs akadálya.

Motiváció

Szlovákia 17. legnagyobb prominenciájával bíró hegye. Ezért választottam. Azt nem tudtam, hogy szép vulkáni sziklákat is láthatok itt.

A túra

A csúcsot kelet felől egy gyakorlatilag forgalommentes aszfaltút közelíti meg. Nem vezet ez az út sehová. Illetve az itteni katonai gyakorlótérre vezet, és ezért nincs rajta forgalom. Az út persze nem vezet fel a csúcsra. 700 méter magasságig lehet felmenni rajta - onnét gyalog kell továbbmenni. Jelzett út nem vezet a csúcsra. Erdészeti utak viszont igen. Nem volt könnyű feljutni, mert korábban nagy esők eshettek, és mindenütt vízszivárgások voltak. A csúcs maga kissé már a katonai gyakorlótér területén fekszik. Ki is van rá írva, hogy oda belépni tilos. De mivel ezt a táblát a csúcson felállított póznára tették ki, ezért ez csak akkor derül ki, ha odamegy az ember. (Vagy előtte utánanéz a helyzetnek)

 

A túra időtartama: 1 óra 55 perc

A túra nettó szintemelkedése: 350 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 443 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 9,7 km