Irrbühel

Az Irrbühel Stájeroszágban emelkedik. A Wechsel-hegység kilencedik legmagasabb csúcsa. Egy csigavonalban haladó erdészeti úton lehet feljutni rá.

Motiváció

Az Irrbühel a lakóhelyemhez - Pécshez - legközelebb eső 1400 méternél magasabb hegy, holtversenyben a szlovéniai Pohorje-hegység egy-két csúcsával. Elegendő ok ez arra, hogy elutazzak oda? Nem feltétlenül. De azért megtettem.

A túra

Pécsről indultam hajnalban. 320 kilométert autóztam már azért is, hogy egyáltalán elinduljak túrázni. Sankt Lorenzen am Wechsel mellett parkoltam le, 1010 méteres magasságban. Két és fél kilométer megtétele után, 350 méter szintemelkedéssel már a csúcson is voltam. De ez csak az első volt a tervezett 4 csúcs közül, úgyhogy azonnal indultam is tovább. A korábbi esők (sőt vihar) miatt az aljnövényzet eddig is vizes volt. Ám most esni kezdett az eső. Erre kicsit számítottam előre. Az időjárás-előrejelzés ezt nem próbálta eltitkolni, engem pedig ez az információ nem tántorított el az úttól. Valójában vágytam is egy esős-ködös kirándulásra. Merthogy a magyar forró és száraz augusztusból jó elmenni a nedves-hűvös alpokba. Ilyen időjárás mellett pedig ez még kontrasztosabb. A Windhag egyébként az esőben és/vagy felhőben kiránduláson kívül mást nem tudott mutatni. Na jó - visszafelé jövet szép piros és fehér gyűszűvirágokat. De most még nem visszafelé jövök, hanem odafelé menet. A Winhagtól éppenséggel az Irrbühel felé vettem az irányt. Az eső továbbra is esett. De nem túlságosan, és nem volt igazán kellemetlen. Idővel aztán már nem alacsonyan lógó felhők fölött haladtam, hanem benne a felhőkben. Szeretek ködbeen vagy felhőkben sétálni. Varázslatos. Egyszer csak felértem az Irrbühel tetejére. Ez nem a Wechsel hegység egyik fő turistalátványossága, de azért nem is a legjelentéktelenebb hegycsúcsa. Ezt egy másik öntevékeny turista is így gondolhatta, mert egy kis házi készítésű fakeresztett állított fel a csúcson, "Irrbühel 1423 m" felirattal. Túrámat itt még nem fejeztem be: indultam tovább a Niederwechselre.

A túra időtartama: 5 óra 15 perc

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 872 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 20,2 km